{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Je li rudnik u Vardištu kod Višegrada zatvoren zauvijek?

S
4.3.2013. u 11:13
0
0
Je li rudnik u Vardištu kod Višegrada zatvoren zauvijek?
0
Je li rudnik u Vardištu kod Višegrada zatvoren zauvijek?
Foto: SRNA
Na površini od jednog kilometra kvadratnog u selu Gornje Vardište, kod Višegrada, šezdesetih godina prošlog vijeka nalazio se rudnik niklonosno-željezne rude. Ruda je eksploatisana desetak godina, a onda su radovi prekinuti, jer je, prema nalazima stručnjaka, u njoj bilo dosta jalovine.
Penzioner Radoje Zeković, na čijem se imanju nalazilo najveće rudarsko okno, priča da je u tom brdu bio tunel sa više hodnika i kancelarijom za poslovođu, gdje je ruda vađena na najprimitivniji način miniranjem i kopanjem.

"Miniralo se sporogorećim štapinom da bi se poslije eksplozije dim i prašina što prije razišli i rudari ušli u rudnik. U brdu je bio probijen vertikalni otvor dubok dvadesetak metara koji je služio kao ventilacija", prisjeća se Zeković.

Rudari, njih pedeset u svim oknima, tovarili su rudu na vagonetiće, istovarali je ručno ispred jame, a onda je kamionima odvožena do željezničke stanice u Vardištu, pa vozom "ćirom" do Željezare Vareš.

"Željezničke šine nisu mogle zbog terena da budu postavljene na brdu i oknu Brezjak, pa je ruda od njega do puta dovožena volovskim zapregama", kaže Zeković.


Rudnik je radio u tri smjene i u njemu su bili zaposleni rudari iz okolnih sela: Vardišta, Veltova i Mokre Gore.

Na desnoj obali rijeke Jablanice bio je probijen poseban tunel u kome se čuvao eksploziv namijenjen za miniranje.

Leksija Zečević iz Gornjeg Vardišta sjeća se da je u rudniku tokom jedne noći došlo do nesreće u kojoj je poginuo rudar.

"Eksplozije u rudniku su bile skoro svakodnevne, a sjećam se da je poslije jedne od njih presušio najbolji izvor u blizini moje kuće i voda se pojavila na drugoj strani brijega", priča Leksija.

Sada su sva rudarska okna poluzatrpana i u njih niko ne ulazi. Iz nekih izlazi masna voda pa stoka neće da je pije.

Posljednjih godina nekoliko puta je pokušano da se u Vardištu ponovo otvori rudnik željezno – niklonosne rude. Mišljenja o ovom projektu su oprečna - od toga da bi se otvaranjem rudnika uništila prirodna sredina do tvrdnji da bi eksploatacija rude otvorila na stotine radnih mjesta.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: