{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Je li rudnik u Vardištu kod Višegrada zatvoren zauvijek?

S
4.3.2013. u 11:13
0
0
Je li rudnik u Vardištu kod Višegrada zatvoren zauvijek?
0
Je li rudnik u Vardištu kod Višegrada zatvoren zauvijek?
Foto: SRNA
Na površini od jednog kilometra kvadratnog u selu Gornje Vardište, kod Višegrada, šezdesetih godina prošlog vijeka nalazio se rudnik niklonosno-željezne rude. Ruda je eksploatisana desetak godina, a onda su radovi prekinuti, jer je, prema nalazima stručnjaka, u njoj bilo dosta jalovine.
Penzioner Radoje Zeković, na čijem se imanju nalazilo najveće rudarsko okno, priča da je u tom brdu bio tunel sa više hodnika i kancelarijom za poslovođu, gdje je ruda vađena na najprimitivniji način miniranjem i kopanjem.

"Miniralo se sporogorećim štapinom da bi se poslije eksplozije dim i prašina što prije razišli i rudari ušli u rudnik. U brdu je bio probijen vertikalni otvor dubok dvadesetak metara koji je služio kao ventilacija", prisjeća se Zeković.

Rudari, njih pedeset u svim oknima, tovarili su rudu na vagonetiće, istovarali je ručno ispred jame, a onda je kamionima odvožena do željezničke stanice u Vardištu, pa vozom "ćirom" do Željezare Vareš.

"Željezničke šine nisu mogle zbog terena da budu postavljene na brdu i oknu Brezjak, pa je ruda od njega do puta dovožena volovskim zapregama", kaže Zeković.


Rudnik je radio u tri smjene i u njemu su bili zaposleni rudari iz okolnih sela: Vardišta, Veltova i Mokre Gore.

Na desnoj obali rijeke Jablanice bio je probijen poseban tunel u kome se čuvao eksploziv namijenjen za miniranje.

Leksija Zečević iz Gornjeg Vardišta sjeća se da je u rudniku tokom jedne noći došlo do nesreće u kojoj je poginuo rudar.

"Eksplozije u rudniku su bile skoro svakodnevne, a sjećam se da je poslije jedne od njih presušio najbolji izvor u blizini moje kuće i voda se pojavila na drugoj strani brijega", priča Leksija.

Sada su sva rudarska okna poluzatrpana i u njih niko ne ulazi. Iz nekih izlazi masna voda pa stoka neće da je pije.

Posljednjih godina nekoliko puta je pokušano da se u Vardištu ponovo otvori rudnik željezno – niklonosne rude. Mišljenja o ovom projektu su oprečna - od toga da bi se otvaranjem rudnika uništila prirodna sredina do tvrdnji da bi eksploatacija rude otvorila na stotine radnih mjesta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: