{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Javni prihodi u Federaciji BiH povećani za 15 posto

F
FENA
18.11.2007. u 15:21
0
0
Javni prihodi u Federaciji BiH povećani za 15 posto
0
Javni prihodi u Federaciji BiH povećani za 15 posto
U Federaciji BiH u prvih devet mjeseci ove godine ukupno naplaćeni i raspoređeni javni prihodi po osnovu poreza, taksi naknada, doprinosa i ostalih prihoda iznose 4,2 milijarde KM, što je za 15 posto ili 533,1 milion više nego u istom periodu lani.
Kako se navodi u Informaciji o ostvarenim i raspoređenim javnim prihodima za period januar-septembar 2007. godine, koji je na posljednjoj sjednici prihvatila Vlada FBiH, najveći dio tog iznosa, pripao je kantonalnim i općinskim budžetima (42 posto), zatim vanbudžetskim fondovima (35 posto), dok je federalnom budžetu pripalo 20 posto, a ostalim korisnicima tri posto.

Ostvareni prihodi općinskih, kantonalnih i federalnog budžeta iznose 2,6 milijarde KM, što je više za 306,8 ili 13 posto.

U ovom periodu zabilježen je i pozitivan trend u prikupljanju prihoda u fondovima (PIO/MIO) doprinosa za zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti. Ukupni prihodi po ovom osnovu iznose 1,4 milijardu KM i veći su za 198,5 miliona KM ili 16 posto.

Ostali javni prihodi po osnovu vodnih naknada, cestovnih i ostalih naknada bilježe povećanje od 28 posto i naplaćeni su u iznosu 181,2 miliona KM.

Ukupno ostvareni prihodi federalnog budžeta, bez prihoda od indirektnih poreza na ime finansiranja vanjskog duga i bez sredstava finansiranja budžeta, iznose 858,6 miliona KM, što je za 15 posto više u odnosu na isti period lani. Ovaj iznos uvećan je i za 10,2 miliona KM ostvarenih dokapitalizacijom “Energopetrola”.

U strukturi ovih prihoda najviše sudjeluju porezni prihodi sa 696,6 miliona KM, od čega je na ime indirektnih poreza ostvareno 666,2 miliona KM. Istovremeno neporezni prihodi ostvareni su sa 162 miliona KM, što je četiri posto slabije ostvarenje nego prošle godine.

Dobri rezultati kantonalnih budžeta (ukupno 1.781,3 miliona KM sa rastom 13 posto u odnosu na devet mjeseci prošle godine) odraz su, prije svega, pozitivnog trenda u prikupljanju neizravnih poreza od 1.131,8 miliona KM.

U apsolutnom iznosu, najviše ukupnih prihoda ostvareno je u Sarajevskom kantonu (585,1 milion KM), a najmanje u Posavskom (29,4 miliona KM). U odnosu na proteklu godinu najveći rast od 40 posto bilježi Bosanskopodrinjski, dok je najmanji rast od pet posto u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: