biznis
0

Jat Airways prevezao pola miliona putnika od početka godine

Sarajevo-x.com/ Biznis.ba
Srbijanska aviokompanija Jat Airways prevezla je od januara do početka jula ove godine 515.793 putnika, što je 27 odsto više nego u istom periodu 2005. godine, izjavio je generalni direktor Nebojša Starčević.

On je na konferenciji za novinare istakao da je prevezeno više putnika nego što je bilo planirano i da postoje dobre mogućnosti da Jat završi godinu sa pozitivnim poslovnim rezultatom, iako se prvobitno očekivao gubitak veći od tri miliona eura.

Starčević je najavio da će poslovodstvo do petka između pet ponuda izabrati najpovoljniju za nabavku dva aviona sa po 70 sjedišta i uputiti taj prijedlog vladi na razmatranje.

"Ponuđeni su avioni kompanija Bombardier i Airbus, stari pet do šest godina ili potpuno novi, uz mogućnost nabavke preko finansijskog lizinga", naveo je direktor dodajući da bi za kupovinu novih aviona trebalo izdvojiti oko 50 miliona USD.

Starčević je rekao da će Jat u saradnji sa poslovnim bankama, bez pomoći države, finansirati nabavku aviona za flotu koja nije obnavljanja posljednjih 18 godina.

Starčević je istako da Jat neće odustati od namjere da već sa zimskim redom letenja uvede dugolinijske letove za SAD i Kanadu.

"Planirani prihod od dugolinijskog saobaćaja je tri miliona USD godišnje i Jat je ispunio sve uslove za početka letova", kazao je on.

Starčević je, međutim, naveo da Direktorat za civilno vazduhoplovstvo još nije otklonio propuste kako bi Srbija dobila "kategoriju jedan", neophodnu za letove u SAD.