biznis
0

Japanske i južnokorejske firme traže udio u brazilskim rijetkim metalima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Japanski i južnokorejski proizvođači čelika pristali su platiti oko 150 milijardi jena (1,83 milijarde dolara) za 15-postotni udio u brazilskoj rudarskoj firmi CBMM koja se bavi iskapanjem rijetkih metala.

Japanske firme, među kojima su Nippon Steel Corp, JFE Steel Corp i trgovačka kompanija Sojitz Corp, uložit će ukupno 100 milijardi jena u kupovinu 10-postotnog udjela u Companhia Brasileira de Metalurgia e Mineracao (CBMM), prenosi poslovni dnevnik Nikkei, ne navodeći izvore.

Južnokorejska strana, koja uključuje firmu Posco, četvrtog najvećeg proizvođača čelika na svijetu, te neke institucije u vlasništvu države, uložit će 50 milijardi jena za preuzimanje 5-postotnog udjela u toj kompaniji, prenosi spomenuti list.

Time kompanije žele osigurati izvore sirovina, s obzirom na pojačanu potražnju za čelikom iz privreda u nastajanju poput Kine i Indije, piše agencija Kyodo News, pozivajući se na neimenovane izvore u toj industriji.

Sporazum će japanskim i južnokorejskim kompanijama omogućiti kupovinu određene količine niobija, rijetkog metala kojeg proizvodi CBMM, a koristi se u proizvodnji čeličnih pločica za vozila i čeličnih cijevi za plinovode i naftovode.