biznis
0

Japan snižava korporativni porez radi podsticanja ekonomije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vlada Japana najavila je da će sniziti sada visoki korporativni porez za pet procentnih poena, u nastojanju da stimuliše ekonomiju i pomogne japanskom poslovnom sektoru da ostane konkurentan.

Cilj te mjere je podsticanje investicija i zapošljavanja i povećanje plaća kako bi japanska ekonomija izašla iz deflacije, izjavio je premijer te zemlje Naoto Kan, javljaju agencije, prenosi Tanjug.

"Odlučio sam da preduzmem tu smjelu mjeru", rekao je on i objasnio da je sve više japanskih kompanija koje premještaju poslovanje u inostranstvo, gdje su korporativni porezi niži, što dovodi do gubitaka radnih mjesta u Japanu.

Korporativni porez u Japanu sada iznosi oko 40 posto, što predstavlja veliko opterećenje za japanske kompanije i smanjuje njihovu konkurentnost u inozemstvu, u poređenju sa približno 30 procenata u SAD-u i Britaniji, saopćilo je japansko ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije.

Kan nije objasnio kako će država nadoknaditi manjak prihoda zbog sniženja korporativnog poreza, prenijela je agencija AP.