|

Japan snižava korporativni porez radi podsticanja ekonomije

Japan snižava korporativni porez radi podsticanja ekonomije
0
F
FENA
14.12.2010. u 13:15
0
komentara
0

dijeljenja
Japan snižava korporativni porez radi podsticanja ekonomije Foto: AFP
Vlada Japana najavila je da će sniziti sada visoki korporativni porez za pet procentnih poena, u nastojanju da stimuliše ekonomiju i pomogne japanskom poslovnom sektoru da ostane konkurentan.
Cilj te mjere je podsticanje investicija i zapošljavanja i povećanje plaća kako bi japanska ekonomija izašla iz deflacije, izjavio je premijer te zemlje Naoto Kan, javljaju agencije, prenosi Tanjug.

"Odlučio sam da preduzmem tu smjelu mjeru", rekao je on i objasnio da je sve više japanskih kompanija koje premještaju poslovanje u inostranstvo, gdje su korporativni porezi niži, što dovodi do gubitaka radnih mjesta u Japanu.

Korporativni porez u Japanu sada iznosi oko 40 posto, što predstavlja veliko opterećenje za japanske kompanije i smanjuje njihovu konkurentnost u inozemstvu, u poređenju sa približno 30 procenata u SAD-u i Britaniji, saopćilo je japansko ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije.

Kan nije objasnio kako će država nadoknaditi manjak prihoda zbog sniženja korporativnog poreza, prenijela je agencija AP.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.