100 milijardi $
0

Japan daje zajam MMF-u

FENA
Japan je spreman pozajmiti Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) 100 milijardi dolara iz svojih deviznih rezervi i tako sudjelovati u pomoći MMF-a zemljama u razvoju zahvaćenim finansijskom krizom, izjavio je u četvrtak agenciji Reuters neimenovani izvor iz japanske vlade.

Prema tome izvoru, japanski premijer Taro Aso će ovu ponudu Japana dati na predstojećem susretu predstavnika grupe 20 (G-20) vodećih industrijskih i zemalja u razvoju tokom vikenda u Washingtonu.

Krajem prošlog mjeseca MMF je usvojio novi program kratkoročnih kredita za zemlje u razvoju koje imaju dobre privredne rezultate, ali i probleme s dobivanjem kredita.

Prema izjavama predstavnika MMF-a, u okviru tog programa na raspolaganju će biti maksimalno oko 100 milijardi dolara. Fond je, povrh svega, prošle sedmice usvojio pozajmicu od 16,5 milijardi dolara za Ukrajinu i 15,7 milijardi dolara za Mađarsku.

Niz razvijenih zemalja sada doživljava usporavanje privrednog rasta, a ključ za izlazak svijeta iz krize je, prema mišljenju mnogih analitičara, upravo nastavak rasta na tržištima u razvoju, izvještava Reuters.

Finansijska kriza, međutim, nije mimoišla ni Japan. Na Tokijskoj berzi je njezin glavni indeks Nikkei pao u četvrtak za više od pet procenata, nakon što su se valutni kursevi mijenjali kao na ljuljašci, pri čemu je japanska valuta ojačala na 95 jena za dolar.

Analitičari prognoziraju pad u recesiju još niza bogatih zemalja. Predstavnik centralne japanske banke - "Benk of Japan" (BoJ) - Seiji Nakamura izjavio je da "postoji rizik sve većeg pada (privreda) i u zemljama u razvoju, koje se oslanjaju na svjetsku ekonomiju. Te ekonomije u razvoju će ustupati, a zapadne razvijene države će isto tako da se povlače".