Željeznice FBiH
0

Januarska plata do kraja sedmice?

FENA
Radnici Željeznica Federacije BiH, koji su jutros od 7.00 do 8.00 sati održali štrajk upozorenja zbog neisplaćivanja plata za prva dva mjeseca ove godine, januarsku platu trebali bi dobiti do kraja sedmice.

Pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija Izet Mehinagić izjavio je Feni da će Vlada FBiH do kraja sedmice uplatiti Željeznicama FBiH obaveze iz federalnog budžeta za prošlu godinu od 4,3 miliona KM čime će biti stvoreni uvjeti za isplatu januarske plate.

Mehinagić je podsjetio da su Željeznice FBiH u prošloj godini ostvarile najznačajnije poslijeratne poslovne rezultate i razvojne iskorake.

Međutim, po njegovim riječima, ekonomska kriza koja je pogodila BiH smanjila je javne prihode FBiH te izvozne privrede u kojoj sudjeluju i Željeznice FBiH.

Zbog socijalne opterećenosti budžeta FBiH, dodao je Mehinagić, došlo je do nemogućnosti FBiH da izvršava svoje zakonske obaveze prema Željeznicama FBiH uz istovremeno snažan pad prihoda Željeznica FBiH.

Uz najavljenu isplatu 4,3 miliona KM, Mehinagić je istaknuo da će biti učinjeno sve da se do 29. aprila, za kada je najavljen generalni štrajk željezničara FBiH, Željeznicama FBiH isplate obaveze za prva četiri mjeseca ove godine, koje iznose nešto više od osam miliona KM, čime bi Željeznice FBiH uz svoje prihode mogle radnicima isplatiti i februarsku platu.