Promo
7

Izvršni direktor Eurofarm centra Kenan Kekić podijelio iskustvo o MBA programu

Kenan Kekić
Kenan Kekić
MBA program, kao najviši oblik poslovne edukacije, kreiran je kako bi pokazao šta je to što čini kompaniju ranjivom, kako prepoznati njene slabije strane i unaprijediti poslovanje.

Polaznike ovog programa podstaći će da počnu kreativno razmišljati, neki će reći i rizično, da upoznaju aktuelne trendove u međunarodnom poslovanju, da primjene najnovije tehnike upravljanja i suočite se sa izazovima.

"MBA program je odlična prilika za umrežavanje sa profesionalcima iz različitih industrija, koji kreiraju biznis u Jugoistočnoj Evropi. Sa druge strane, jedna od najcjenjenijih prednosti MBA programa su predavači sa vodećih svjetskih poslovnih škola i institucija koji će vas najbolje pripremiti za promjene koje se dešavaju u modernom biznisu, i otkriti vam trikove za potpuno ostvarenje vašeg potencijala", kažu iz organizacije.

Kenan Kekić, izvršni direktor u Eurofarm centru, jedan je od polaznika COTRUGLI poslovne škole kome je bilo zadovoljstvo da podijeli svoje iskustvo o ličnom i profesionalnom razvoju.

"Imao sam sam sreće da sam desetak godina radio za jednu njemačku korporaciju, koja je zaista vodila računa o edukacijama svojih uposlenika. Nakon toga sam prešao u Bosnalijek, koji je zahvaljujući potpisanom ugovoru sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu omogućavao menadžmentu veoma kvalitetne edukacije. Sve te edukacije su bile '"custom made" i shvatio sam da mi u profesionalnom razvoju predstoji upisivanje MBA, jer ono nudi mogućnost usvajanja šireg znanja potrebnog za uspješnije pozicioniranje u poslovnom svijetu. Da Vinci je izjavio da malo znanja ljude čini dobrima, a mnogo skromnima", kazao je Kekić.

Obrazložio je i zbog čega je izabrao COTRUGLI Business School.

"S više od 12 godina iskustva na različitim menadžerskim pozicijama, znanja koje sam stekao u toku brojnih edukacija, smatrao sam da mi je obični MBA ustvari ponavljanje, a ne širenje znanja, i da sam ga nekako prevazišao. Počeo sam se informisati o EMBA (executive MBA) programima i gledao da su takve diplome i programi priznati u svijetu, tj. da imaju AMBA akreditaciju, te da se nastava održava na engleskom jeziku. EMBA zahtjeva prethodno znanje i menadžersko iskustvo. Najbliži i po referencama najbolji je bio COTRUGLI Business School. U suštini nisam imao velikih dilema, od početka sam znao da će to biti Cotrugli, mogu to nazvati nekom "ženskom intuicijom". I nisam pogriješio, ni najmanje", tvrdi Kekić.

Govoreći o očekivanjima od EMBA programa, a budući da je program u toku, i tome da li su neka već ispunjena, Kekić je kazao da mu je na kraju, kako je rekao, divnog i korisnog putovanja, ostalo još da položi magistarski rad, koji je spreman za odbranu.

"Očekivao sam da ću dobiti jednu širu sliku, znanje primjenjivo za vođenje različitih vrsta biznisa, ne samo ove kojom sam se do sada bavio, već i znanje potrebno i za pokretanje uspješnog privatnog biznisa. I zaista je tako, moja očekivanja su definitivno, ne ispunjena, nego prevaziđena", naglasio je on.

Kaže da je u današnjem svijetu učenje važnije od znanja, a zahvaljujući EMBA programu COTRUGLI Business School odvažio se i promijenio industriju u kojoj je radio, te je izašao u potpunosti iz zone komfora, jer se sa naučenim osjećao sigurno.

"Danas uspješno vodim EUROFARM Centar, sa svojih 140 uposlenih, dio ASA/PREVENT grupacije. EUROFARM Centar je najveća privatna zdravstvena ustanova u BiH, a tek smo na početku jedne velike, lijepe i pozitivne priče", kazao je Kekić.

Odgovorio je i na pitanje koje mu je najomiljenije predavanje do sada.

"Ako pitanje posmatram kroz dvije prizme, poslovnu i privatnu onda ću odgovoriti da mi je za poslovnu karijeru najvažnije znanje prenio Terence Tse, PhD koji nam je predavao Financial Management i Advanced Finance, te David Sola, PhD koji nas je vodio kroz Entrerpreneuership. Privatno me je fascinirao i naveo na duboka razmišljanja Mike George. Zahvaljujući njemu dokučio sam mnoge odgovore na pitanja koja su me prije trošila. On nam je predavao Personal Development. Svako jutro prvo pročitam njegov newsletter, pozitivnu misao za taj dan. Današnja misao je: "Let me strive to make my motives pure so I can elevate my life and the life of others." Nakon toga krećem u nove radne i privatne pobjede", rekao je Kekić.

Govoreći o mogućnostima networkinga sa ostali polazinicima škole rekao je da su radeći u jednom sektoru, kompaniji ili industriji u kontaktu bili sa ograničenim profilom i brojem osoba, sličnih njima.

"MBA, a pogotovo EMBA, vam omogućava kontakt sa puno širim profilom, koji ima jednu bitnu osobinu. To je želja za učenjem, znanjem i uspjehom. Mogućnost da se nekome obratite za pomoć, dobijete poslovnu ponudu ili vas pak neko preporuči za posao su realne i prisutne. Znati da možete pozvati nekoga iz druge zemlje regije i tražiti savjet je zaista neprocjenjivo", naveo je Kekić.

"Kroz modul Leadership, Communication & Change, koji je vodio Michael Hathorn, PhD, dosta smo razgovarali o ovome. Uspješan lider mora imati jako puno vještina ali bez mogućnosti da uči na greškama, prihvatanja drugog mišljenja, delegiranja zadataka, empatije, emocionalne inteligencije i poštovanja drugih ne može biti lider. Pravi lider će slaviti uspjeh svojih uposlenika jednako kao i poslovni uspjeh kompanije koju vodi. Ali prije svega, kako kažemo mi Bosanci mora biti "insan“. Bez toga si samo čovjek u lijepom odijelu", dodao je Kekić.

Govorio je i o planovima za dalji razvoj.

"Kažu da nikad nisi prestar da sebi postaviš još jedan cilj ili da sanjaš još jedan san. Po horoskopu sam blizanac, po vokaciji štreber, a po lokaciji stanovnik planete zemlje, tako da kada sve navedeno uzmete u obzir teško mi je dati samo jedan odgovor. U suštini želim da širim svoje znanje i pretvaram ga u akciju, ponašam se kao lider, budem insan i uživam u svakom danu svog života, poslovno i privatno. U takvoj postavci nije bitno u kojem gradu ili državi ću raditi, u kojoj industriji i na kojoj poziciji, bitno je da sam okružen ljudima koje volim i da sa strašću radim ono što želim, efektivno, a ne samo efikasno", potcrtao je Kekić.

COTRUGLI poslovna škola se ubraja u 2 posto poslovnih škola u svetu koje nose međunarodnu akreditaciju AMBA-e (Association of MBAs), uz škole kao što su INSEAD, IMD i ESCP. Okuplja uspješne i perspektivne polaznike i priznate međunarodne predavače i stručnjake. Alumni zajednica broji više od 2,000 uspešnih poslovnih ljudi, što je čini najjačom poslovnom mrežom u Jugoistočnoj Evropi.

"Priključite se novoj generaciji i postanite deo mreže poslovnih ljudi koji kreiraju biznis u JI Evropi. Nova generacija počinje početkom 2020. Za upisne pogodnosti kontaktirajte našu izvršnu direktoricu i predstavnicu za Bosnu i Hercegovinu, Katarinu Vladić ([email protected])", kaže se u saopćenju.