UIO BiH
0

Izvršeno poravnanje raspodjele prihoda

FENA
Zgrada UIO-a
Zgrada UIO-a
Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) izvršila je poravnanje raspodjele prihoda za period od 1.januara do 26.marta, a na osnovu novih koeficijenata, i to na način da je Republici Srpskoj na teret Federacije BiH prebačen iznos od 3.405.726 KM.

U skladu s novom Odlukom o utvrđivanju koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa za period januar – mart 2012. godine, koju je na 120. sjednici usvojio Upravni odbor UIO, Uprava je, kako se podsjeća u saopćenju, bila zadužena da prema novim koeficijentima izvrši preračun već doznačenih prihoda entitetima u tekućem kvartalu.

„Budući da je Odlukom o utvđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa za period januar – mart 2012. godine, koju je na zadnjoj sjednici usvojio Upravni odbor UIO definirano da koeficijent za Federaciju BiH iznosi 63,07 posto (ranije je iznosio 63,48), a za Republiku Srpsku 33,38 posto (ranije je iznosio 32,97 posto), a kako se odluka primjenjuje od 1. januara 2012. godine, Uprava za indirektno oporezivanje je morala izvršiti poravnanje raspodjele prihoda za period od 1.1. do 26.3. 2012. godine“, pojašnjavaju iz UIO.

Zbog većeg koeficijenta za Republiku Srpsku u odnosu na one koeficijente koji su se primjenjivali, poravnanje je izvršeno na način da je od Federacije BiH oduzet iznos od 3.405.726, KM i raspoređen Republici Srpskoj.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH će izvršiti poravnanje raspodjele prihoda od indirektnih poreza za prethodne godine čim Upravni odbor UIO usvoji odluke o poravnanju i dostavi ih Upravi na izvršenje.