ABSL asocijacija
40

Izvozno orijentirane uslužne djelatnosti na putu da postanu najveći izvor radnih mjesta

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Imperativ uspješnog poslovanja je imati pravu informaciju u pravo vrijeme. Ukoliko vam se uz informiranost nudi još mogućnost umrežavanja, razmjene znanja i iskustava te mogućnost utjecanja na poslovnu klimu, onda se sa sigurnošću može reći kako je uspjeh vašeg biznisa zagarantovan.

U savremenom okruženju i sa svim pogodnostima koje nude nove tehnologije nije teško doći do različitih informacija. Međutim, smisao nije imati bilo kakvu informaciju već korisnu informaciju u pravo vrijeme. U poslovanju korisna informacija može poslovne subjekte uputiti na potrebne korekcije, pomoći u istraživanju tržišta i u konačnici boljem plasmanu proizvoda i usluga.

Informiranost, umrežavanje, razmjena znanja i iskustva te mogućnost utjecanja na poslovnu klimu od posebne su važnosti za kompanije koje se bave uslugama u domenu zajedničkih uslužnih centara (SCC), uslužne djelatnosti orijentirane na izvoz (BPO), informacijsko-tehnološke uslužne djelatnosti orijentirane na izvoz (ITO) kao i za kompanije koje se bave istraživanjem i razvojem.

Association of Business Service Leaders (ABSL) je vodeća krovna organizacija u sektoru biznisa koja okuplja visokoprofilne kompanije koje pružaju upravo ove vrste usluga. U uslovima tržišne ekonomije ovi biznisi u velikoj mjeri mogu doprinijeti privrednom razvoju, ekonomskom rastu, a samim tim i poboljšanju standarda u Bosni i Hercegovini. Osnivanjem ABSL BiH 2019. godine, BiH postaje regionalni centar za razvoj outsourcing industrije, a tome svjedoči i osnivanje licencirane "Asocijacije Biznis Servis Lidera" u Sarajevu (ABSL), koja bilježi višegodišnje uspješno djelovanje širom Evrope.

ABSL asocijacija ima za cilj zastupanje poslovnih interesa svih domaćih outsourcing kompanija, pružanje pomoći u vidu širenja obima poslovanja ovih kompanija na domaćem i inostranom tržištu, pronalasku novih klijenata, te poboljšanju poslovnog okruženja unutar ove industrije. Asocijacija je ozvaničila početak svog rada u BiH nakon vrlo uspješnog djelovanja u Poljskoj, Češkoj, Rumuniji i Švicarskoj, gdje outsourcing industrija broji preko 500.000 zaposlenih samo na teritoriji Istočne Evrope.

Izvoz je jedan od ključnih indikatora ekonomskog razvoja BiH, a zvanični podaci Agencije za statistiku BiH govore kako je naša zemlja samo u prošloj godini izvezla robu u ukupnoj vrijednosti od 11.492.565 KM. Zbog toga i ne čudi što je industrija izvozno orijentiranih uslužnih djelatnosti (BPO) na putu da postane najveći izvor radnih mjesta u privatnom sektoru u BiH.

Upravo potencijal koji nudi ova vrsta industrije prepoznao je ABSL koji sa svojim članicama dijeli znanja i iskustva iz industrije biznisa i usluga poput nadgledanja izvozno orijentiranih uslužnih djelatnosti (BPO) u BiH, organiziranja i olakšavanja razmjena znanja i iskustva u industriji, organiziranja raznih događaja s ciljem umrežavanja i veće vidljivosti svojih članova na stranom tržištu.

Članovi ABSL-a dolaze iz različitih industrija i sektora, a zajedničko im je da se svi bave uslužnim djelatnostima. Samo neke od industrija i sektora koje obuhvataju članovi ABSL-a su nabavke, finansije i računovodstvo, IT usluge, menadžment znanja, marketing i projekt menadžment.

Brojne ugledne kompanije u BiH koje su kao kvalitetne i respektabilne prepoznate i izvan granica naše zemlje članice su ABSL-a. Riječ je o uspješnim poslovnim subjektima koji su generator pozitivnih ekonomskih promjena u BiH poput kompanija PWC, Blackthorne, Consortio, Blow Up, Alfa Energy Group, Sys Company, Ministry of Programming, Deloitte, Bosna-S, Represent Communications, Enova, Nadina Gradašević Consulting i Capital Force.

Članstvom u ABSL-u svi poslovni subjekti postaju dio zajednice lidera u sektoru biznis usluga – zajednice koja zajednički razvija i radi na uspjehu ovog iznimno važnog sektora u BiH. Pored toga, članovi ABSL-a imaju pristup razmjeni znanja i iskustava u industriji, eventima i vrijednim tržišnim informacijama.

Posebno je važno istaći kako kompanije koje se priduže ABSL-u imaju priliku sarađivati na zajedničkim projektima s fokusom na industriju biznis usluga te raditi na umrežavanju i razmjeni znanja i iskustava, ostvariti već pomenuti pristup tržišnim informacijama i uvidima i imati priliku da utječu na poslovnu klimu u BiH.

Ukoliko je vaša kompanija ili organizacija zainteresovana da se pridruži ABSL-u i uzme aktivno učešće u kreiranju boljeg poslovnog ambijenta, to može učiniti putem linka.

Prijava se sastoji od online formulara, a odluku o prijemu donijet će Strateški odbor ABSL-a.