biznis
0

Izvoz vrijedan 71,8 miliona KM

SRNA
Brčko
Brčko
Ukupan izvoz robe iz Brčko distrikta u prvih šest mjeseci ove godine dostigao je vrijednost od 71,8 miliona KM, dok je uvoz u istom periodu iznosio 161,3 miliona KM, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Šefica brčanske ispostave Senije Fačić rekla je da je time ostvarena stopa pokrivenosti uvoza od 44, 5 procenata, što, u poređenju sa pokrivenošću iz 2009. godine, kada je ona iznosila 39,3 odsto, ukazuje na poboljšanje spoljno-trgovinskog poslovanja u distriktu.

"Vrijednost izvoza robe iz distrikta u prošloj godini iznosila je 120,9 miliona, a uvoza 307,8. Od svih roba u prošloj godini je, na osnovu ekonomske namjene, najviše izvezeno sirovina, i to u vrijednosti od 21 milion KM. Plasman na inostrano tržište za netrajne robe široke potrošnje naplaćen je sa 79, 6 miliona, trajni proizvodi 6,4, a kapitalni proizvoda 3,4 miliona KM. U istom periodu uvoz sirovina bio je trostruko veći, a za netrajne proizvode iz inostranstva plaćeno je 118,5 miliona", objasnija je Fačićeva.

Ona je navela da je izvoz iz Brčko distrikta uglavnom orijentisan na razvijene i zemlje u razvoju. 

"U Austriju je izvezeno robe u vrijednosti od 15 miliona, u Njemačku 10, Italiju četiri, Tursku oko sedam i Sloveniju oko šest miliona maraka. Prema zemljama u razvoju, odnosno u Srbiju i Hrvatsku, prošle godine izvoz je iznosio po 33 miliona, te u Crnu Goru samo 1,6 miliona KM", istakla je Fačićeva.