Poražavajući podaci
0

Izvoz iz RS u padu, uvoz raste, deficit sve veći

FENA
Svetlana Cenić
Svetlana Cenić
Republika Srpska sučena je s rastom spoljnotrgovinskog deficita, što je nastavak negativnih tendencija iz ranijeg perioda.

I zvanična statistika potvrđuje da je izvoz roba i proizvoda iz ovog bh. entiteta u ovoj godini u padu, a da se uvoz i dalje povećava.

U periodu januar - august 2012. izvoz je smanjen za čak 4,8 posto u odnosu na isti period 2011., dok je uvoz povećan za 2,5 posto.

Obim robne razmjene RS s inostranstvom iznosio je četiri milijarde i 563,6 miliona KM, od čega se na izvoz odnosila svega milijarda i 582,9 miliona, a na uvoz čak dvije milijarde i 980,6 miliona, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Iz svega proizlazi da je spoljnotrgovinski deficit u periodu januar - august 2012. iznosio milijardu i 397,7 miliona, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 53,1 posto.

Ekonomistica iz Banje Luke Svetalna Cenić nije optimist u pogledu ekonomske situacije u RS, ali odbacuje navode predstavnika vlasti da na to presudno utječe svjetska ekonomska kriza.

Potkrepljuje to podacima o učešću izvoza u bruto društvenom proizvodu (BDP) BiH, koji iznosi svega 18 posto.

"To je porazno. I smatra se privredom potpuno indiferentnom na svjetska dešavanja“, ističe Cenić.

Ona navodi primjer Poljske, koja je, kažu, "izbjegla“ krizu, zato što 40 posto njihovog izvoda u BDP-u.

"Mi imamo taj procent od 18 posto i pričamo o svjetskoj ekonomskoj krizi. Ne, uzroci kod nas su drugi, nekotrolisano trošenje za razne neopravdane stvari“, ističe Cenić.

Postavlja i pitanje koja bi kriza nas zahvatila da se nije trošilo nekontrilisano i još 2007. godine ušlo u deficit.

Također podsjeća i da mi nismo izvozili značajnije u zemlje poput Grčke, Španije..., koje su zahvaćene krizom, pa stoga i ne stoje navodi da to utječe na stanje u RS ili BiH.