Čak i u Kini
0

Izvoz i uvoz opao zbog sporog privrednog rasta

FENA
Kina je u novembru neočekivano zabilježila pad izvoza i uvoza na godišnjem nivou, pokazali su u srijedu najnoviji zvanični podaci, što dramatično ilustrira kako se naglo usporio rast četvrte po veličini svjetske privrede, kao reakcija na svjetsku finansijsku krizu.

U saopćenju kineske Opće carinske uprave se navodi da je u novembru ostvaren izvoz od oko 115 milijardi dolara ili 2,2 posto manje u odnosu na isti mesec lani, što je prvi pad još od juna 2001, prenosi Reuters.

Istovremeno je uvoz smanjen za gotovo 18 posto na godišnjem nivou, na nešto manje od 75 milijardi dolara, što je najveći pad od kad je 1993. počela da se vodi evidencija.

Ekonomisti su očekivali rast izvoza od 15 posto i rast uvoza od 12 posto, u poređenju sa novembrom prošle godine.

"Tražnja kineskih proizvoda u svijetu se smanjuje. Pored toga, kreditna kriza u zemljama uvoznicama je otežala izvoznicima prodaju kineske robe u inostranstvu", izjavio je ekonomista konsultantske firme "China Economic Monitor" Gene Ma.

I pored toga što je uvoz pao značajno više od izvoza, trgovinski suficit Kine je u novembru porastao na rekordnih 40,1 milijardu dolara, premašivši prethodni rekord od 35,2 milijarde dolara iz oktobra, pokazali su podaci Carinske uprave.