biznis
0

Izvoz Bosnalijekovih proizvoda kontinuirano raste

Sarajevo-x.com
Bosnalijek d.d. je u prvom polugodištu 2011. godine ostvario prihod od prodaje u vrijednosti od 52 miliona KM i zabilježio stopu rasta od 6,6 posto u odnosu na isti period prethodne godine, saopšteno je iz ove kompanije.

Na inostranim tržištima zabilježena je stopa rasta od 23,4 posto u odnosu na ostvarenu vrijednost izvoza u prvom polugodištu prethodne godine, što je rezultiralo izjednačavanjem Bosnalijekovog prihoda od prodaje na domaćem i inostranim tržištima. Najznačajnije stope rasta ostvarene su na tržištima Srbije, Hrvatske, Kosova, Rusije, Moldavije, Gruzije i frankofonske Afrike (preko 30 posto), dok je i dalje vodeće izvozno tržište Rusija sa ostvarenim prihodom od prodaje u vrijednosti od 14 miliona KM.

Dobit ostvarena na kraju prvog polugodišta 2011. godine iznosila je 3,8 milliona KM i veća je za 1,5 posto od dobiti ostvarene u istom obračunskom periodu prethodne godine.

Vrijednost imovine kojom je Bosnalijek raspolagao na dan 30.06.2011. godine iznosila je 172,4 miliona KM, a vrijednost vlastitog kapitala 121,9 miliona KM, što je za 3,2 posto više u odnosu na početak godine, navedeno je u saopštenju.