VTK BiH
0

Izvoz bezalkoholnih pića povećan, uvoz smanjen

FENA
U vanjskotrgovinskoj razmjeni proizvoda koji spadaju u kategoriju bezalkoholnih pića u osam mjeseci 2009. ostvarena je pokrivenost uvoza izvozom od 13,29 posto, što je oko 60 posto više nego u istom periodu prethodne godine.

Iako je i ovaj procent pokrivenosti veoma nizak i istovremeno znači veoma visok (iako smanjen) deficit, poboljšanje je značajno i nagovještava pozitivan trend.

"Posebno je važno što je ovo poboljšanje rezultat značajnog povećanja izvoza, uz istovremeno smanjenje uvoza, a ne kao u nekim drugim grupama proizvoda zbog ukupnog pada ekonomske aktivnosti", izjavio je Feni projekt menadžer Sektora za makroekonomiju VTKBiH Igor Gavran.

Prema podacima Grupacije bezalkoholnih pića VTKBiH, izvoz bezalkoholnih pića za osam mjeseci 2009. iznosio je 13.034. 717 KM, dok je ostvaren uvoz od 98. 051.707 KM

Nova ulaganja, novi brandovi i najava povećanja proizvodnje i izvoza mnogih domaćih proizvođača i očekivano pokretanje proizvodnje sokova u mostarskom Hepoku, nagovještavaju nastavak pozitivnog trenda, posebno što privreda i na najvažnijim tržištima polako izlazi iz recesije, što bi trebalo povećati tražnju, a samim tim i potencijalno učešće firmi iz BiH na tim tržištima.