biznis
0

Izvođači radova ne mogu podnijeti rast cijena građevinskog materijala

FENA
Domaći građevinari - izvođači građevinskih radova, zbog stalnog poskupljenja materijala za gradnju došli su u situaciju da nerentabilno posluju i da nisu konkurentni za izvođenje značajnijih radova.

Kako je istaknuto danas na sjednici Udruženja građevinara FBiH u Sarajevu, kada potpisuju neki ugovor od njih se traži da njihova cijena bude fiksna, iako dolazi do konstantnog povećanja cijena materijala.

U posljednjih pet mjeseci, kako je rečeno, željezo kao osnovni građevinski materijal poskupjelo je čak za 80 posto, cement za 70 do 80, gorivo za 25 posto, dok su neki materijali poskupjeli čak i 200 do 300 posto.

-To znači, ako sada potpisujemo ugovor za gradnju nekog objekta na tri godine, kada se još ne zna koliko će rasti cijene materijala, dovodimo sebe u rizik. Stoga, mislimo da bi trebalo bar u tenderima koje raspisuju državni organi na godinu ili više predvidjeti kliznu skalu, odnosno omogućiti nam da i mi povećamo svoju cijenu za onoliko koliko je poskupio materijal, rekao je Šahzudin Jahjaefendić, direktor sarajevskog građevinskog preduzeća ŽGP i predstavnik Udruženja građevinara FBiH.

On je dodao da bi organi vlasti morali utjecati na domaće proizvođače građevinskog materijala, ali i smanjiti svoje troškove koje nameću građevinarima.

-Firme iz Federacije BiH su manje konkurentne u odnosu na firme iz regiona i RS-a , jer tamo poslodavci imaju manja izdvajanja za penziono i zdravstveno osiguranje, a i manja su im izdvajanja za nezaposlenost, rekao je Jahjaefendić.

Predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH Šaban Kadirić ocijenio je ovakvo stanje neodrživim, te dodao da će se o ovome, ali i mnogim drugim nagomilanim problema, industrijski sindikati u Savezu samostalnih sindikata BiH izjasniti narednih dana, ne isključivši i organiziranje masovnih protesta.

Direktor kompanije Širbegović iz Gračanice Faruk Širbegović kazao je da je poskupljenje građevinskog materijala znatno doprinijelo i smanjenju ulaganja građevinskih kompanija te da bi država morala donijeti odgovarajuće mjere.