{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Izvještaj Ti BiH je tendenciozan'

F
7.4.2009. u 17:18
0
3
'Izvještaj Ti BiH je tendenciozan'
0
'Izvještaj Ti BiH je tendenciozan'
Ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić ocijenio je danas „tendencioznom“ analizu Transparency Internationala Bosne i Hercegovine (TIBiH) o efektima privatizacije naftne industrije Republike Srpske (NIRS).
On je pozvao da se uporedi današnji obim proizvodnje Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu s obimom iz 2005. godine kada Rafinerija nije ni radila.

Džombić je novinarima u Banjoj Luci rekao da je Vlada RS-a prodajom NIRS-a dobila 125 miliona eura za državni kapital, Fond PIORS-a također je za svoj paket akcija dobio 15 miliona eura, a reprogramirane su obaveze u iznosu od oko 139 miliona KM „koje će biti naplaćene“.

„Dobili smo i 72,5 miliona eura za otplatu prema dobavljačima, a istina je da smo mi nešto više platili te dobavljače za oko 10 do 15 miliona eura“, rekao je entitetski ministar finansija i dodao da je, kada se sve sabere, ostvarena velika korist za RS i brodsku Rafineriju prodajom ruskom kupcu "Njeftegazinkoru".

Tvrdi i da je „samo u RS-u industrijska proizvodnja u porastu u odnosu na čitav region, a na to najviše utječe Rafinerija iz Bosanskog Broda“.

TIBiH je iznio podatak kako detaljna analiza pokazuje da u slučaju prodaje NIRS-a nema pozitivnih efekata privatizacije, već će njen negativan saldo dugoročno pokrivati građani i budžet RS-a.

Uvidom u raspoloživu dokumentaciju, konzervativnom računicom je utvrđen odliv sredstava i kapitala iz RS i BiH samo po osnovu tog privatizacionog aranžmana u ukupnom iznosu od 985.595.521,19 KM, ili gotovo milijarda KM, uz poklonjeni čitav sistem NIRS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: