biznis
0

Izvještaj RZB grupe o bankarskom sektoru u srednjoj i istočnoj Evropi

FENA
Nakon što su bankarska tržišta u srednjoj i istočnoj Evropi (CEE) u proteklih nekoliko godina zabilježila ogromne stope rasta, njihov se razvoj nastavlja umjerenim i održivim stopama, navodi se u zadnjem izdanju godišnjeg Izvještaja o bankarskom sektoru u srednjoj i istočnoj Evropi (CEE) koji su sačinili analitičari Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB) i Raiffeisen Centrobank AG (RCB), saopćeno je iz Raiffeisen bank BiH.

Izvještaj o bankarskom sektoru CEE detaljno pokriva 16 najznačajnijih bankarskih tržišta ove regije. Inače, CEE je podijeljena u podregione - srednja Evropa (CE), jugoistočna Evropa (SEE) i Zajednicu nezavisnih država (CIS).

Kako se navodi u izvještaju, ukupna aktiva bankarskog sektora u CEE je u 2007. ostvarila rast od 31 posto u odnosu na 2006. godinu i radi se o najvećoj ekspanziji bankovne aktive koja je ikada zabilježena.

Ukupna aktiva bankarskog sektora porasla je za 333 milijarde eura i dostigla iznos od 1,417 milijardi eura, što je za 100 milijardi eura više od povećanja postignutog u 2006. godini (233 milijarde eura).

U prvoj polovini 2008. ukupna aktiva bankarskog sektora je rasla po godišnjoj stopi od oko 20 posto.

Analitičari predviđaju da će ukupna aktiva bankarskog sektora od 2008. do 2013. rasti po godišnjoj stopi od 15 posto, što je manje u odnosu na period od 2003. do 2008. godine kada je ova stopa iznosila 26 posto.

"Bez obzira na niže stope rasta, CEE ostaje visoko dinamična regija s odličnim izgledima za rast i napredak u narednim godinama”, rekao je Walter Demel, glavni analitičar RZB-a i koautor ove studije.

Ukupni krediti su u 2007. ostvarili rekordnu godišnju stopu rasta od 42 posto, čemu je doprinijelo okruženje snažnog rasta privrede zemalja u kojima te banke posluju.

U zemljama SEE ukupni krediti su dostigli gotovo 48 posto BDP-a u 2007., što je više nego u CE, gdje krediti iznose 45,7 posto BDP-a, dok je taj omjer u CIS-u dostigao 40 posto BDP-a.

Ukupna aktiva bankarskog sektora i ukupni krediti zabilježili su visoke stope rasta u 2007., bez obzira na posljedice hipotekarne krize u SAD-u koje su se ogledale u ograničenom pristupu izvorima sredstava i povećanju cijena sredstava za refinansiranje u većem dijelu godine.

Međutim, prelijevanje krize na druge segmente finansijskog tržišta i svjetsku ekonomiju, posebno zbog njenog produženog trajanja, ostavili su traga na razvoj bankarskog sektora CEE u prvoj polovini 2008.

Globalna finansijska kriza je dovela do smanjena pristupa sredstvima na finansijskim tržištima. Zbog toga su depoziti dobili još veći značaj i pokazali se kao prednost za one banke koje imaju solidnu bazu klijenata.

Iako su bilježili niže stope rasta u odnosu na kredite, depoziti su porasli u svim zemljama CEE ako se posmatra njihovo procentualnu učešće u BDP-u.

Banke koje posluju u SEE uspjele su zadržati snažan rast depozita iz prethodnih godina, te je u 2007. učešće depozita u BDP-u iznosilo 48 posto, što je dvostruko više nego u 2000.

U izvještaju se navodi da je među pet vodećih međunarodnih banaka, mjereno po ukupnoj aktivi, Raiffeisen pomjerio Erste Bank s drugog mjesta, najviše zbog velike izloženosti u CIS-u.

Obje su austrijske bankarske grupacije (s tržišnim učešćem od 4,6 posto u ukupnoj aktivi CEE) uspjele smanjiti zaostajanje za još vodećim UniCreditom, koji ima tržišni udio od 6,4 posto u CEE regiji.

"Uporedili smo godišnje stope rasta za razdoblje od 2002. do 2007. godine kako bismo utvrdili koje su banke u proteklih pet godina uspjele održati konstantno visoki rast aktive. Pokazalo se da Raiffeisen zauzima prvo mjesto, s prosječnom godišnjom stopom rasta od oko 38 posto, dok je na drugom mjestu UniCredit s oko 30, a Société Générale na trećem mjestu bilježi rast po stopi od 28 posto", naveo je Stefan Maxian, koautor i rukovodilac sektorskih istraživanja u RCB-u, saopćeno je iz Raiffeisen bank BiH.