Zoran Krešić
0

"Izgradnja luke u Neumu dovela bi do ekološke katastrofe"

FENA
Neum
Neum
Predsjednik Općinskog odbora (OO) HDZ-a 1990 Neum Zoran Krešić smatra da bi izgradnja luke u Neumu dovela do ekološke katastrofe na tom području.

"Želimo još jednom ponoviti i poručiti da bi izgradnjom luke, pa i lučice došlo do prave ekološke katastrofe na ovom području, a što je razvidno iz Projekta Južni Jadran, a kojega su zajedno izgradili bivša država i Organizacija ujedinjenih naroda, a u čiju su izradu bile uključene tadašnje vlasti BiH, Hrvatske i Crne Gore.

To isto potvrđuje i Studija neumskog ekosistema koju je izgradio Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru u saradnji s Građevinskim fakultetom u Splitu za potrebe UNESCO-a", navodi Krešić u današnjem saopćenju za javnost.

U saopćenju se ističe kako je Neum svoju dugoročnu strategiju razvoja, kako prije rata tako i u poslije ratnom razdoblju temeljio na turizmu te da bi ta općina, voljom svojih građana, trebala biti turističko mjesto, a ne lučki grad.

Međutim, kako navodi Krešić "u glavama pojedinaca i određenih političkih skupina već duže vrijeme kreiraju se destruktivni planovi koji bi u konačnici rezultirali izgradnjom jedne velike luke koja bi ubrzo imala i međunarodni karakter".

U saopćenju se navodi kako su istraživanja nedvosmisleno pokazala kako je u Neumu riječ o jedinstvenom morskom ekosistemu te da je stoga potrebno poluotok Klek, more i uže neumsko zaleđe proglasiti ekološki zaštićenim pojasom s okosnicom na razvoj turizma i pratećih djelatnosti.

"Inicijative oko izgradnje jednog kraka koridora 5-C za potrebe te luke također bi izazvale ekološku katastrofu na širem neumskom području.

Stoga dajemo bezrezervnu potporu zaključcima okruglog stola održanog u Neumu proteklih dana, a gdje je još jednom naglašeno da u Neumu nema nikakvih uvjeta za izgradnju luke, čak ni marine, jer bi se na taj način uništile prirodne ljepote i život u neumskom zaleđu.

Čuvajmo i razvijajmo ovaj biser Jadrana na zadovoljstvo našim potomcima i svim dobronamjernima koji će ovdje dolaziti i uživati u ljepoti prirode i čistog mora", navodi se u saopćenju predsjednika OO HDZ-a 1990 Neum Zorana Krešića.