{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izbori i ekonomska kriza

F
22.10.2008. u 12:05
0
0
Izbori i ekonomska kriza
0
Izbori i ekonomska kriza
Foto: Reuters
Ako se Barack Obama za dvije sedmice probudi kao sljedeći predsjednik Sjedinjenih Država, moći će u velikoj mjeri pripisati svoj uspjeh propasti banke "Lehman Brothers" i globalnoj finansijskoj krizi, piše u srijedu Financial Times.
Propast banke Lehman Brothers, koja je gotovo preko noći pretvorila jednogodišnju kreditnu krizu u globalnu finansijsku krizu, promijenila je potpuno predsjedničku utrku u Americi.

Ako Barack Obama pobijedi, nastavlja Financial Times, bit će to zato što se izborna bitka u odlučujućem trenutku prebacila na ekonomiju, njegov omiljen teren.

Međutim, ni on ni njegov suparnik John McCain nisu američkoj javnosti predstavili svoj opći, filozofski pristup ekonomiji i borbi protiv recesije, možda najdublje od Drugog svjetskog rata.

John McCain nastavlja ponavljati reganovske fraze o smanjenju poreza i nepotrebnih troškova, dok Barack Obama govori o boljoj regulativi, investicijama u infrastrukturu i obrazovanje, s tim da još uvijek nije uspio objediniti razne elemente ekonomske politike u jednu koherentnu filozofiju.

Izgleda da će Amerika morati sačekati da prođu predsjednički izbori kako bi ozbiljno pokrenula debatu o američkoj ekonomiji i njezinoj ulozi u svijetu, zaključuje Financial Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: