Sastanak
0

Izaslanstvo Svjetske banke u Vladi FBiH

Sarajevo-x.com
Vlada Federacije BiH mora, zbog smanjenja pritiska na proračun, pravednije i racionalnije raspodjele sredstava onima kojima je pomoć najpotrebnija, te prevencije negativnih refleksija globalne ekonomske krize, krenuti u brze reforme socijalnog sektora.

Ovo je kazano na današnjem susretu premijera Federacije BiH dr. Nedžada Brankovića i federalnog ministra rada i socijalne politike dr. Perice Jelečevića, sa suradnicima, s izaslanstvom Svjetske banke (WB) u kojem su bili direktor za BiH Marco Mantovanelli i šefica Sektora socijalne zaštite za region Europe i Središnje Azije Kathy Lindert, te njihovi suradnici.

Sugovornici su postigli punu suglasnost o potrebi neizostavnih reformi javne uprave, braniteljske zaštite i socijalnog sektora.

Vlada je, kako je kazao premijer Branković, već krenula u ove reforme, a analize koje su o stanju u oblasti socijalnog sektora uradili stručnjaci WB-a predstavljaju osnovu u argumentaciji pred Parlamentom FBiH, korisnicima prava i ukupnom javnosti o svemu pozitivnom što će reforme donijeti. Naime, uštede ostvarene u ovim oblastima treba usmjeriti u razvojne projekte od čega će, u konačnici, korist imati i sami korisnici socijalne skrbi.

  • Svi od nas traže reforme, a kada ih ponudimo, nerado su prihvaćene. No, Vlada će ustrajati na tim opredjeljenjima - istaknuo je Branković.

Danas je kao kratkoročni zadatak što ga treba uraditi definirano dizajniranje cjelokupnog koncepta reformi, dok njihova provedba predstavlja srednjoročni zadatak. Među konkretnim mjerama istaknuti su uspostava jedinstvenog registra korisnika socijalnih davanja i institucionalno jačanje u ovoj oblasti. Također je bitna dogradnja reforme socijalne skrbi u cilju poboljšanja zaštite onima kojima je nejpotrebnija, pri čemu je imovinski cenzus značajan parametar koji treba uvrstiti u nova rješenja.