Konzorcij tri kompanije
86

Izabran izvođač za gradnju dionice autoputa od Rače do Bijeljine

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Konzorcijum, kojeg čine Integral inženjering iz Laktaša, Srbija autoput iz Beograda i Institut za građevinarstvo IG iz Banje Luke, izabran je za projektovanje i gradnju autoputa na dionici Rača - Bijeljina, rečeno je Srni u preduzeću Autoputevi Republike Srpske.

Njihova ponuda bila je najpovoljnija u postupku javne nabavke i iznosila je 258,1 milion KM te je donesena odluka o dodjeli ugovora ovoj grupi ponuđača, istakli su u ovom preduzeću.

U Autoputevima su podsjetili da autoput od Rače do Bijeljine predstavlja dio sjevernog kraka autoputa od Sarajeva do Beograda, ali i autoputa od Banje Luke do Bijeljine, budući da je Republika Srpska već počela realizaciju tog projekta. Napomenuli su da je raspisan javni poziv za dostavljanje najpovoljnih ponuda za projektovanje i gradnju dionice Vukosavlje - Brčko, a u narednom periodu i za dionicu Brčko-Bijeljina.

Dionica Rača - Bijeljina je duga 20 kilometara i povezivat će Bosnu i Hercegovinu sa Srbijom, koja je počela gradnju autoputa Kuzmin - Rača te gradi most preko rijeke Save, kao spoja dva autoputa. Rok za izgradnju ove dionice je tri godine, a u završnoj fazi su sve pripremne aktivnosti za realizaciju ovog projekta.

Za projekat izgradnje autoputa na pravcu od Rače do Bijeljine, Vlada Republike Srbije je osigurala 180 miliona KM, koje će biti isplaćivano u tri tranše po 60 miliona KM, dok će preostali dio sredstava, iz vlastitih izvora, izdvojiti preduzeće Autoputevi Republike Srpske.