biznis
0

Iz Evropske unije milion eura za Željeznice u BiH

FENA
Uspješan završetak projekta “Twinning podrška Ministarstvu komunikacija i prometa BiH u implementaciji Zakona o željeznicama BiH" obilježen je danas u Sarajevu.

Na press konferenciji upriličenoj tim povodom istaknuto je da se projekt sastojao od izgradnje i jačanja Regulatornog odbora željeznica, izgradnje i jačanja upravljanja željezničkom infrastrukturom i izrade Strategije za usklađivanje sa zakonskim naslijeđem EU, a za njegovu realizaciju EU je osigurala milion eura.

Projekt je trajao 21 mjesec, a označen je kao veliki doprinos u implementiranju Zakona o željeznicama BiH koji je dao evropsku dimenziju željezničkom sektoru u BiH, te viziju novog i tržišnog orijentiranog načina poslovanja.

Državni ministar komunikacija i transporta Božo Ljubić istaknuo je da su nosioci realiziranja projekta bili stručnjaci iz Francuske u suradnji s kolegama iz Estonije, a u realizaciji tog projekta aktivno su sudjelovali i bh. stručnjaci iz te oblasti.

Šef "Twining projekta" Guz Benattar naglasio je dobru suradnju u realizaciji Projekta s predstavnicima relevantnih ministarstava i kompanija te stručnjaka iz oblasti željeznica iz BiH i kazao da su svi projektni ciljevi ostvareni.

U okviru Projekta realiziran je i poseban softwer za registar željezničkih vozila u BiH koji je proslijeđen Regulatornom odboru željeznica BiH. Tim je ispoštovana i jedna od obaveza BiH u budućoj suradnji s Evropskom agencijom za željeznice o međunarodnoj razmjeni svih relevantnih podataka koji se tiču kolskih parkova.

Prema riječima predstavnika Delegacije Evropske komisije u BiH Andre Lysa samo ekonomski isplativ i tačan teretni transport na željeznicama BiH može osigurati konkurentnost bh. ekonomije na evropskom i svjetskom tržištu i pojačati ekonomski razvoj zemlje. To je važno i za tranzit između zemalja regije i zemalja članica EU zbog čega treba nastaviti s tom određenom tehničkom podrškom i ulaganjem u infrastrukturu.