biznis
386

Iz džezve kazandžije Enesa Sarajlića iz Bugojna kafu pije bivši turski reis, ali i brojni bh. političari

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Enes Sarajlić iz Bugojna jedan je od rijetkih zanatlije današnjice u Bosni i Hercegovini, koji je kuckajući čekićem po metalu otrgnuo od zaborava stari zanat kazandžije, ali i osigurao egzistenciju svoje peteročlane porodice.

Ručnom izradom džezvi, mlinova, tepsija i mnogih drugih predmeta od metala, Sarajlić je kroz osam godina rada napravio pravo bogatstvo, te zadivio ljubitelje rukotvorina u raznim krajevima svijeta.

Iz njegove džezve kafu piju brojne ugledne ličnosti među kojima su raniji turski predsjednik Uprave za vjerske poslove (Diyanet) Ali Bardakoglu i bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, te visoki dužnosnici među kojima je i Željko Komšić.

U rad uključena cijela porodica

Ovo je doznala ekipa Anadolu Agency (AA), u razgovoru sa Sarajlićem što je kuckanjem čekića među impozantnom zbirkom rukotvorina privuklo pažnju, između 700 izlagača iz 24 zemlje svijeta, koji su se došli predstaviti na Sajmu gospodarstva Mostar 2016., koji se u partnerstvu s Republikom Turskom održava na površini od 30.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora u poslovnoj zoni Mostara.

Iako je na Mostarski sajam došao po prvi put i bez velikih očekivanja, Sarajlić je svojim djelima i kvalitetom, sam sebi automatski otvorio tržišne granice.

"Džezve, tepsije, mlinovi i mnogi drugi ručno rađeni proizvodi su govorili sami svojom pojavom o mome radu. Tako sam već dobio poziv za gostovanje na sajmu u Turskoj gdje će mi biti plaćeni svi putni troškovi", s ponosom je Sarajlić rekao ekipi Anadolu Agency.

Ponuda koju je dobio, uvjeren je on, otvorit će mu vrata za širenje poduzetništva u koje je već uključio kompletnu obitelj. No, put do uspjeha Sarajlić je priznao ekipi Anadolu Agency, bio je trnovit i ne planiran.

"Sve je počelo sasvim slučajno. Kako sam ostao bez posla u stuci metalostrugara poslije rata, otvaranjem pijace kod Brčkog ukazala se potreba za rozetnom za dimnjake, pa sam s bratom krenuo u posao nabavke", prisjetio se tog teškog razdoblja sad već iskusni kazandžija Sarajlić. On u teškim trenucima traganja za poslom nije ni slutio da korača u novo poglavlje poslovnog i životnog uspjeha.

"Čovjek koji je za nas radio rozete nije poštovao dogovore, pa smo brat i ja, zbog velikog broja narudžbi bili primorani nabaviti vlastitu mašinu za savijanje aluminija da bismo ispoštovali tadašnje kupce. To je bilo jako teško razdoblje, koje je upornim i teškim radom donijelo uspjeh, jer na istoj se mašini savija i džezva koja se naknadno ručno obrađuje, što je sad moj glavni posao", priča Sarajlić koji je prvu džezvu radio puna četiri dana, a sada ih, kako ističe, u jednom danu pet napravi.

Više od pedeset proizvoda

Kroz smijeh kaže da je sad zahvalan bivšem suradniku koji nije poštivao dogovore, jer u protivno se ne bi ni hvatao posla zanatlije koji mu je donio uspjeh na svim poljima života.

"Sada imamo preko 50 različitih proizvoda. Tu su razne tepsije, džezve, tendžere, rozetne, šećerluci, table, tacne, zarfovi u raznim veličinama", kazao je Sarajlić. Pored toga, kako ističe, radi i slike na pločama, pa mu nerijetko pristižu narudžbe sa svih strana. Tako njegovih umjetnina ima u SAD-u, dalekoj Australiji i Saudijskoj Arabiji, te raznim krajevima svijeta.

"Svi su proizvodi ručno iskovani, svaka stvar je unikat i priča za sebe. Svaka moja džezva ima bar milijun udaraca čekićem. Sve je to točkica po točkica, ako vidite moj alat koji se sastoji od šarafa i eksera, jasno vam je da je posao nije jednostavan. No, ja ovo radim s ljubavlju i apsolutno uživam u svakom radu. Stoga sam u sjećanje na gostovanje u predivnom Mostaru koje će mi ostati u neizbrisivom sjećanju, odlučio Stari most kao simbol grada na Neretvu utkati u svoje radove, te mu dati posebno mjesto na jednoj džezvi", kazao je Sarajlić, ističući kako ona neće biti na prodaju, nego samo za izložbu.

Sarajlić u Bugojnu ima radnju u centru grada, kao i na obiteljskom imanju gdje se ovim zanatom već bave i njegova djeca, te svojim životom svjedoči da se uz vjeru u bolje sutra zaista na kraju zalaganje, kvalitetan rad i upornost višestruko nagradi neminovnim uspjehom.