biznis
0

Ivanov: Rusija jedna od pet vodećih ekonomskih sila do 2020.

FENA
Prvi zamjenik ruskog premijera Sergej Ivanov otvorio je u subotu trodnevni 11. međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu, poručujući da će Rusija doživjeti ekonomski preobražaj i postati jedna od pet vodećih ekonomskih sila u svijetu do 2020. godine.

U radu tog skupa učestvuje više od 6.000 privrednika i državnika.

Ivanov, kojeg se smatra najozbiljnijim kandidatom za nasljednika ruskog predsjednika Vladimira Putina, otvarajući skup, rekao je kako Rusija poduzima korake da njena ekonomija, koja je sada najvećim dijelom zavisna od izvoza nafte i plina, postane široko razvijena kako bi postala otvorenija za strane investicije.

"Ruski narod je načinio historijski izbor i opredijelio se za demokratiju, otvorenost i slobodu društva i privrednih inicijativa", kazao je Ivanov predstavljajući ekonomsku viziju Moskve do 2020. godine, zasnovanu na slobodnom tržištu i otvorenoj trgovini.

"To je glavna orijentacija u našoj strategiji", dodao je Ivanov, nekadašnji ministar odbrane.

Forum, koji okuplja veliki broj stranih državnika i ekonomskih moćnika, još je jedna mogućnost za Putina da ojača privredni razvoj svoje zemlje, ali i da odagna strahovanja kako bi Rusija mogla postati država visokog rizika za ulaganje zbog političkih mimoilaženja s Evropskom unijom i SAD-om, izvijestio je Reuters.

Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder je ocijenio da je "snažna i samouvjerena Rusija" dobra za Evropu jer će to Moskvu učiniti "boljim i pouzdanijim partnerom".

On je ocijenio da Rusija više nema "slabe pregovaračke pozicije" i da je riječ o samopouzdanom partneru na političkome i ekonomskom planu.