biznis
0

Ivanić sindikalcima prezentirao inicijativu za smanjenje PDV-a

FENA
Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Ivanić u srijedu je u Domu sindikata BiH predsjedniku Saveza samostalnih sindikata BiH Edhemu Biberu i njegovim saradnicima prezentirao ideju o izmjenama Zakona o PDV-u kojima bi se stopa PDV-a na osnovne životne namirnice smanjila sa 17 na pet posto.

Po riječima predsjednika Sindikata BiH Edhema Bibera, taj sindikat, kao članica Konfederacije sindikata BiH, podržava izmjene i dopune Zakona o PDV-u jer se radi o mjerama koje će pomoći i poboljšati socijalni status najugroženijih kategorija stanovništva.

Biber je podsjetio da je Sindikat od samog donošenja Zakona o PDV-u predlagao uvođenje dviju stopa, uključujući nultu, ali da sada nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju postoje određeni uvjeti koji su dati Bosni i Hercegovini među kojima je i da nema nulte stope poreza.

Ivanić je istaknuo da se njegova inicijativa odnosi na smanjenje PDV-a na minimalnu stopu od pet posto propisanu evropskim normama na određeni broj osnovnih proizvoda – brašno "tip 450" i "500", kruh napravljen od toga brašna, mlijeko i mliječne proizvode, vodu iz javnih vodovoda, ulje i biljne masti, lijekove s esencijalne liste, dječiju opremu i hranu, pomagala za invalide, sadni materijal i sjemena.

Također je naglasio da navedena inicijativa neće dobiti podršku u parlamentu BiH bez šire podrške javnosti oba entiteta zbog čega je i pokrenuo širu raspravu o toj inicijativi s predstavnicima sindikata, penzionera, te nevladinog sektora iz oba entiteta radi stvaranja općeg ambijenta za smanjenje PDV-a na navedene osnovne životne proizvode.

Po Ivanićevim riječima najavljeno smanjenje prihoda po osnovu ukidanja carina od 1. jula ne može nadomjestiti PDV, odnosno njegovo povećanje.

  • Izgubljene prihode treba nadoknaditi uvođenjem akciza na visokotarifnu-najluksuzniju robu, kazao Ivanić.