biznis
0

Ivan Zidar najbolji manager jugoistočne i srednje Evrope

Sarajevo-x.com
Ivan Zidar, predsjednik upravnog odbora slovenačke građevinarske kompanije SCT, proglašen je za najboljeg managera jugoistočne i srednje Evrope. Ovaj prestižni izbor već 14-tu godinu za redom organizuje Direkcija agencije za izbor najmenadžera BiH i JI Evrope u saradnji sa Evropskim udruženjem menadžera.

Nagrade se dodjeljuju najboljim kompanijama i pojedincima koje prave preko milijardu eura prometa godišnje. Najviše priznanje, "The Best European Manager", Ivanu Zidaru, predsjedniku najuspješnije slovenačke gradjevinske kompanije SCT, uručio je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić na sinoćnjoj svečanoj ceremoniji u Sarajevu.

Kandidate za najmanagera jugoistočne i srednje Evrope mogu nominirati samo prijašnji dobitnici i privredna udruženja, a ove godine je bilo za najmanagera nominovanih 2.000 managera iz 12 zemalja iz regiona, od Njemačke i Austrije do Litvanije. Najmanagera nakon toga izmedju nominovanih kandidata izabere komisija, koju čine ugledni profesori, uspješni biznismeni te raniji dobitnici ove prestižne nagrade sa prof. dr. Mustafom Omanovićem na čelu komisije, koji je ekspert Ujedinjenih naroda i član Svjetske ekonomske i ekološke zadruge. Kriteriji za dodjelu nagrade su poslovanje kompanije, finansijska dobit, investicije, te uspjeh menadžera koji je na čelu kompanije, ali i onaj humani faktor u poslovanju te odnos menadžera prema zaposlenicima.

Ivanu Zidaru su najviše priznanje dodijelili za njegove izvanredne managerske rezultate u organizaciji posla i ekonomiji, za uspješne finansijske rezultate kompanije koju vodi, kvalitet rada, investicije, zapošljavanje i uvođenje savremenih tehnologija.

SCT je sinonim za kvalitet slovenskog građevinarstva i tradicionalno djeluje u brojnim državama zapadne, srednje i jugoistočne Evrope, sve do Rusije, Azije i Afrike. Naprednom tehnologijom, savremenom mehanizacijom i stručnim znanjem, SCT je već decenijama sinonim građevinarstva u zemlji i inostranstvu.

Direkcija za izbor najmenadžera jugoistočne i središnje Europe dodijelila je generalnom direktoru Aluminija d.d. Mostar Miji Brajkoviću specijalnu nagradu najmenadžer jugoistočne i srednje Europe - "Zlatni globus".

U obrazloženju se navodi da se Brajkoviću nagrada uručuje zbog iznimno dobrih poslovnih rezultata Aluminija, i to rekordne proizvodnje, uvođenja novih tehnologija, liderske uloge najvećeg bh. izvoznika, dizanja Aluminija iz pepela nakon ratnih razaranja, zaštite okoliša i čovjeka na radu.