biznis
1

Italijanski naftaši obaraju cijene

FENA
Italijanske naftne kompanije obećale su vladi da će se boriti protiv rekordnih cijena benzina i najavile njihovo snižavanje za četiri do pet euro centi.

"Pojeftinjenja će početi odmah. Kompanije su početkom ove sedmice već snizile cijene goriva za dva euro centa," navedeno je u saopćenju ministarstva.

Zamjenik ministra energetike Claudio De Vincenti je poslije sastanka sa predstavnicima naftnih kompanija u Rimu rekao da je to "potrebno kako bi se italijanske cijene približile evropskom prosjeku."

Cijene su dostigle rekordan maksimum u Italiji, uz prosječnu cijenu od 1,87 eura za benzin i 1,76 eura za dizel, pošto su bile podstaknute rastućim cijenama sirove nafte i povećanjem poreza, što je uvedeno kao dio mjera štednje u cilju borbe protiv krize.

Udruženja potrošača "Adusbef" i "Federconsumatori" odmah su kritikovali vladu zbog neuspjeha da dovoljno pritegne naftne kompanije, tvrdeći da bi ih trebalo natjerati da smanje cijene za osam euro centi po litru, prenosi B92.

Italija je zemlja sa najskupljim gorivom u Evropi, saopćila je asocijacija potrošača ADOS.

Šef italijanskog energetskog giganta ENI Paolo Scaroni je rekao da se pad cijena benzina "neće nastaviti, osim u slučaju pada cijena sirove nafte ili slabljenja eura".

Cijena nafte je svakodnavno snižavana od početka ovog mjeseca, pri čemu je orijentaciona isporuka američke "lake" nafte pojeftinila 6,7 odsto, a marke "brent" iz Sjevernog mora za 5,4 odsto.

Analitičari ukazuju da bi cijena orijentacione isporuke nafte mogla da sklizne na 90 dolara za barel do Dana rada u SAD koji se obilježava početkom septembra.