biznis
0

Italijani i Splićani grade autoput Banja Luka-Gradiška

FENA
Predstavnici preduzeća “Putevi RS” potpisali su danas s predstavnicima izvođača radova italijanskom firmom „Vidoni“, splitskim "Konstruktorom” i “Integral inžinjeringom” iz Laktaša ugovor o izgradnji druge faze autoputa Banja Luka – Gradiška, na dionici od Mahovljana do Gradiške vrijedan oko 80 miliona eura.

Izgradnja ove dionice dužine 26,5 kilometara, trebala bi biti završena do 2009.godine, kazao je minister saobraćaja i veza RS-a Nedjelko Čubrilović, koji je zajedno s premijerom RS-a Miloradom Dodikom prisustvovao potpisivanju ugovora.

Splitski "Konstruktor", kojem je podizvođač “Integral inžinjering” i italijanski "Vidoni", pobijedili su na tenderu za izgradnju druge faze autoputa Banja Luka – Gradiška i radit će gradnju kroz tri lota.

Splitska kompanija, zajedno s partnerom "Integral inžinjeringom", radit će izgradnju dvije dionice od po 10 kilometara, dok će italijanski “Vidoni” graditi 6,5 kilometara autoputa.

Spomenute kompanije su ponudile najbolje uvjete na tenderu, između 13 ponuda kompanija iz zemlje i inostranstva.

Direktor “Puteva RS-a” Mladen Lazendić kazao je da je splitska kompanija zajedno s “Integral inžinjeringom” pobijedila je s ponudom od 29,5 miliona eura za jednu i 28,8 miliona eura za drugu dionicu, dok je italijanski “Vidoni”ponudio 21,2 miliona za izgradnju 6,5 kilometara puta.

Očekuje se da radovi počnu početkom naredne godine, a pozitivno mišljenje za ovaj projekt, kako je rečeno, dali su i predstavnici Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Premijer RS-a Dodik je rekao da je ovo dugoočekivani ugovor, ali se na njega čekalo da se ne bi kasnije pojavili problemi koji bi zaustavili projekt.

Dodik je kazao da je entitetska vlada odlučna da zavši i kompletnu izgradnju putne mreže u RS-u.