biznis
0

Italija blokirala upotrebu kreditnih i debitnih kartica u Vatikanu

FENA
Vatikan (Foto: AFP)
Vatikan (Foto: AFP)
Italija je blokirala upotrebu kreditnih i debitnih kartica u Vatikanu zbog nedovoljne transparentnosti finansijskog poslovanja, što toj maloj državi može otežati ostvarivanje jednog od važnijih prihoda.

Izvor blizak italijanskoj centralnoj banci rekao je da je ta institucija u decembru uskratila dopuštenje banci Deutsche Bank Italia, koja je Vatikanu pružala usluge elektronskog plaćanja, jer je ocijenjeno da Sveta Stolica nema sistem za sprečavanje pranja novca.

"Banca d'Italia ne može dati ovlaštenje jer Vatikan, osim što ne poštuje propise u vezi pranja novca, nema pravne preduvjete, odnosno, nema zakone o bankarstvu i finansijskom poslovanju i odgovarajući nadzor", rekao je izvor.

Po italijanskim propisima, Deutsch Bank za pružanje usluga kartičnog poslovanja u Italiji treba odobrenje italijanske centralne banke. Moneyval, odbor pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope, u izvještaju od 2012. utvrdio je ozbiljne nedostatke u radu Zavoda za vjerske poslove (vatikanske banke), i zatražio da pojača mjere za sprečavanje pranja novca i poveća transparentnost.

"Banca d'Italia nije odobrila zahtjev Deutsche Banka za licencu jer Italija smatra da Vatikan ne poštuje njene norme za sprečavanje pranja novca", rekao je agenciji Reuters drugi izvor blizak pitanju.

U izjavi Vatikana samo se kaže da je istekao ugovor s bankom koja je do sada osiguravala elektronsko plaćanje i da su u toku razgovori s drugim pružateljima takvih usluga te da se očekuje da će prekid elektronskih plaćanja biti "kratka vijeka".

Prodaja poštanskih maraka, suvenira i ulaznica za Vatikanske muzeje najveći je izvor prihoda za Svetu Stolicu poslije donacija i investicija. Godine 2011. ulaznice za Vatikanske muzeje donijele su prihod od 91,3 miliona eura, ali nije poznato koliki je postotak od toga bio kartičnim plaćanjem.

Na internetskoj stranici Vatikanskih muzeja nalazi se obavijest da od 1. januara ulaznicu nije moguće kupiti karticom "zbog razloga koji su izvan kontrole uprave".