Svjetska banka
0

Istočnoj Evropi prijeti energetska kriza

FENA
Prognoza opskrbe istočne Evrope i središnje Azije primarnim energentima, kao i električnom energijom neizvjesna je usprkos tome što su Rusija i centralna Azija trenutno značajni dobavljači energentima i istočne i zapadne Evrope, saopćila je u četvrtak Svjetska banka (WB).

U najnovijem izvještaju WB-a pod nazivom "Energetska prognoza za istočnu Evropu i bivši Sovjetski savez" navodi se da usprkos značajnim rezervama čitavoj regiji prijeti energetska kriza ako se u taj sektor tokom narednih 20 godina ne uloži više od tri biliona dolara, objavljeno je na web stranici Svjetske banke.

"Očekuje se da će tražnja primarne energije u regiji Evrope i središnje Azije do 2030. porasti za 50 posto, a potražnja električne energije za čak 90 posto", izjavio je direktor Svjetske banke za održivi razvoj u regiji Evrope i središnje Azije Peter Thomson.

"Prije nego što je 2008. nastupila svjetska ekonomska kriza, nekoliko zemalja - uvoznica energenata u regiji suočilo se s problemima u opskrbi. Kriza je, međutim, usporila tražnju energenata i dala nešto prostora zemljama da poduzmu mjere za izbjegavanje posljedica očekivane energetske krize", naveo je taj službenik WB-a.

Thomson je upozorio da će to razdoblje trajati još pet-šest godina i kako aktivnosti na izbjegavanju posljedica energetske krize treba da budu poduzete i na polju ponude i tražnje, jer bi bez promjene u ponašanju regija mogla doživjeti krizu i do 2030. od neto izvoznika postane neto uvoznik energenata.