biznis
0

Ispunjeni preduslovi za preuzimanje "Jelšingrada"

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Željko Kovačević izjavio je danas da su ispunjeni svi preduslovi da se potpiše ugovor o kupovini i preuzimanju banjalučkog preduzeća Fabrike alatnih mašina (FAM) "Jelšingrad".

Kovačević je novinarima u Banjoj Luci rekao da su u toku razgovori sa stečajnim upravnikom, predstavicima radnika i sindikata ovog preduzeća radi dogovora o još nekim pojedinostima.

Vlada RS kupila je cjelokupnu imovinu FAM "Jelšingrad" za 8.263.620 KM.  

Ministar industrije, energetike i rudarstva  najavio je i da bi  ovih dana trebalo da bude zaključen ugovor sa "Jadran-naftagasom" o dodjeli koncesija za eksploataciju nafte i prirodnog gasa. 

 Preduzeće za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa "Jadran - naftagas" iz Banje Luke trebalo bi da  ove godine počen geološka istraživanja nafte, a bušenje istraženih lokacija planirano je za 2012, najavio je ranije generalni direktor ovog preduzeća Predrag Radanović. 

"Ukupan obim investicija za geološko-istražne radove u periodu od 2011. do 2013. iznosi od 9,2 do 17,6 miliona dolara, a cjelokupna investicija u maksimalnoj varijanti može da dostigne i do 300 miliona dolara", rekao je Radanović. 

On je naveo da će istražni prostor Republike Srpske biti podijeljen na tri istražna bloka i da će se prvo istraživati u Posavini i Semberiji.