biznis
0

Ispunjen posljednji uvjet za uplatu sredstava od prodaje "Telekoma Srpske"

FENA
Skupština akcionara „Telekoma Srpske" usvojila je danas novi statut preduzeća, čime je ispunjen i posljednji uvjet da „Telekom Srbije“ uplati Vladi RS-a 646 miliona eura za kupovinu 65 posto državnog kapitala.

Ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić, koji je bio predstavnik državog kapitala u „Telekomu Srpske“, kazao je da bi do uplate sredstava trebalo da dođe početkom juna, te da će o ovoj odluci Skupštine akcionara biti obaviještena Direkcija za privatizaciju RS-a, koja treba zatim da o svemu informira Telekom Srbije kao kupca.

Džombić je, regirajući na nezadvoljstvo Sindikata „Telekoma“ što nije prihvaćen zahtjev da i oni učestvuju u raspodjeli dobiti preduzeća, kazao novinarima da taj zahtjev nije mogao biti prihvaćen, iako je legitimno pravo radnika da traže isplatu.

„Radnici 'Telekoma' su bili privilegovani što rade u ovakvom preduzeću, gdje prosječna neto plaća iznosi malo manje od 1.000 KM, što je gotovo dvostruko više od prosječne plaće u RS-u“, rekao je Džombić i dodao da je Sindikat radnika „Telekoma“ iz sredstava za donacije dobio 100.000 KM.

Ocijenio je i da su radnici maksimalno zaštićeni Kolektivnim ugovorom, koji je prihvatio kupac, te da će u slučaju otkaza dobiti otpremnine u uznosu od 30.000 do 50.000 KM.

Predsjednik Sindikata „Telekoma Srpske“ Milenko Topić kazao je da je taj sindikat nezadovoljan jer nije prihvaćen njihov prijedlog da se od ostvarene dobiti radnicima dodijeli 4,3 miliona KM.

Naveo je da radnici Telekoma "nisu monopolisti, već stvaraoci, koji su svojim radom stvorili respektabilan kapital, koji je RS dobro unovčila".

Najavio je da će Sindikat razmotriti sve pravne opcije u vezi sa legalitetom danas donijete Odluke Skupštine sindikata o raspodjeli dobiti.

Izvršni direktor za strategiju i razvoj u „Telekomu Srbije“ Predrag Ćulibrk kazao je da je kupac „Telekom Srbije“ za 30.maj zakazo potpisivanje ugovora sa Siti bankom, koja bi od 4. do 8.juna trebalo da uplati novac za kupovinu „Telkeoma Srpske“.

On nije mogao da odgovori na pitanje da li će srbijanski Telekom promijeniti ime „Telekoma Srpske“ u cilju širenja na teritoriju Federacije BiH, navodeći da se razmatra ideja o uvođenju nekog novog brenda, ali da još o tome nema konačne odluke.