|

Ispunjen plan prikupljanja prihoda u 2008. godini

Ispunjen plan prikupljanja prihoda u 2008. godini
0
F
FENA
20.12.2008. u 12:14
1
komentara
0

dijeljenja
Ispunjen plan prikupljanja prihoda u 2008. godini
Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) danas je ispunila plan u prikupljanju prihoda od indirektnih poreza u 2008. godini. Na jedinstvenom računu je prikupljeno četiri milijarde i 830 miliona KM netoprihoda od PDV-a, carina, akciza i putarine.
Do kraja godine očekuje se da će prihodi od indirektnih poreza biti veći za oko 100 miliona KM u odnosu na planirane, stoji u saopćenju Odjeljenja za komunikacije UIO-a.

Prihodi s jedinstvenog računa se dijele u skladu sa Zakonom o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i u skladu s Pravilnikom i Odlukama Upravnog odbora o koeficijentima za raspodjelu prihoda.

Tako se prvo odvajaju sredstva za minimalne rezerve odakle UIO vrši povrat PDV-a poreznim obveznicima. Tako je poreznim obveznicima od početka godine do danas vraćeno 889 miliona KM.

Nakon toga se vrši raspodjela sredstava državnim institucijama, a u skladu s budžetom BiH, pa je tako u toku ove godine za državne institucije s jedinstvenog računa izdvojeno 654 miliona KM. Ostatak sredstava se dijeli entitetima i Distriktu Brčko u skladu s Pravilnikom i Odlukama Upravnog odbora o koeficijentima za raspodjelu prihoda.

U toku 2008. godine Federaciji BiH je s jedinstvenog računa doznačeno dvije milijarde i 694 miliona KM, Republici Srpskoj milijardu i 335 miliona KM i Distriktu Brčko 148 miliona KM.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...