{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ispunjavanjem ciljeva do smanjenja uvoza nafte i gasa

S
25.10.2010. u 12:00
0
0
Ispunjavanjem ciljeva do smanjenja uvoza nafte i gasa
0
Ispunjavanjem ciljeva do smanjenja uvoza nafte i gasa
Foto: AFP
Ispunjavanjem EU energetskih ciljeva (20-20-20), u EU bi se do 2020. godine smanjio uvoz nafte i gasa za 60 milijardi eura, rekao je viši stručnjak za infrastrukturu i energetiku u Sekretarijatu Savjeta za regionalnu saradnju Miroslav Kukobat.
EU energetski ciljevi (20-20-20) podrazumijevaju smanjenje emisija gasova ugljen-dioksida za 20 posto, poboljšavanje efikasnosti za 20 posto i povećava korištenje obnovljivih energija za isti procenat.

Kukobat je danas u Sarajevu, tokom uvodnog izlaganja na dvodnevnoj radionici o smanjenju zagađenja iz elektroenergetskog sektora u jugoistočnoj Evropi, naveo da bi se ispunjavanjem ciljeva EU u vezi sa obnovljivim izvorima energije moglo otvoriti 600 000 novih radnih mjesta, a da bi realizacija 20 posto ciljeva energetske efikasnosti omogućila otvaranje dodatnih 400 000 radnih mjesta.

"Ambiciozni 20-20-20 ciljevi EU mogu se ostvariti prevenstveno isključivom primjenom najnaprednijih tehnologija, te provođenjem planova energetske efikasnosti i razvoja obnovljivih izvora energije na nivou EU", istakao je Kukobat.

Prema njegovim riječima, tehnologija za prikupljanje ugljenika i sekvestraciju koje bi se trebale razviti u narednih nekoliko godina, mogle bi biti od ključnog značaja za region jugoistočne Evrope, imajući u vidu da je lignit njegov glavni primarni izvor energije.

Kukobat je naveo da su ulaganja u obnovljive izvore energije u svijetu u 2008. godini porasla sa 22 milijarde na 155 milijardi dolara, te da će nivo ulaganja EU u obnovljivve izvore energije iznositi od 10 milijardi do 18 milijardi eura godišnje, uprkos tome što su ona usporena zbog ekonomske finansijske kreize.

Pravni savjetnik i glavni koordinator u Sekretarijatu Energetske zajednice Dirk Bušle rekao je da BiH do 2017. godine mora prilagoditi svoje zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU, vezano za oblast zaštite životne sredine i smanjenja zagađenja.

Prema njegovim riječima, na ovoj radionici biće riječi o emisiji štetnih gasova iz velikih postrojenja za sagorijevanje, kao što su rafinerije, te postrojenja koja vrše proizvodnju električne energije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: