biznis
0

Ispunjavanjem ciljeva do smanjenja uvoza nafte i gasa

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ispunjavanjem EU energetskih ciljeva (20-20-20), u EU bi se do 2020. godine smanjio uvoz nafte i gasa za 60 milijardi eura, rekao je viši stručnjak za infrastrukturu i energetiku u Sekretarijatu Savjeta za regionalnu saradnju Miroslav Kukobat.

EU energetski ciljevi (20-20-20) podrazumijevaju smanjenje emisija gasova ugljen-dioksida za 20 posto, poboljšavanje efikasnosti za 20 posto i povećava korištenje obnovljivih energija za isti procenat.

Kukobat je danas u Sarajevu, tokom uvodnog izlaganja na dvodnevnoj radionici o smanjenju zagađenja iz elektroenergetskog sektora u jugoistočnoj Evropi, naveo da bi se ispunjavanjem ciljeva EU u vezi sa obnovljivim izvorima energije moglo otvoriti 600 000 novih radnih mjesta, a da bi realizacija 20 posto ciljeva energetske efikasnosti omogućila otvaranje dodatnih 400 000 radnih mjesta. 

"Ambiciozni 20-20-20 ciljevi EU mogu se ostvariti prevenstveno isključivom primjenom najnaprednijih tehnologija, te provođenjem planova energetske efikasnosti i razvoja obnovljivih izvora energije na nivou EU", istakao je Kukobat.

Prema njegovim riječima, tehnologija za prikupljanje ugljenika i sekvestraciju koje bi se trebale razviti u narednih nekoliko godina, mogle bi biti od ključnog značaja za region jugoistočne Evrope, imajući u vidu da je lignit njegov glavni primarni izvor energije.

Kukobat je naveo da su ulaganja u obnovljive izvore energije u svijetu u 2008. godini porasla sa 22 milijarde na 155 milijardi dolara, te da će nivo ulaganja EU u obnovljivve izvore energije iznositi od 10 milijardi do 18 milijardi eura godišnje, uprkos tome što su ona usporena zbog ekonomske finansijske kreize.

Pravni savjetnik i glavni koordinator u Sekretarijatu Energetske zajednice Dirk Bušle rekao je da BiH do 2017. godine mora prilagoditi svoje zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU, vezano za oblast zaštite životne sredine i smanjenja zagađenja.
Prema njegovim riječima, na ovoj radionici biće riječi o emisiji štetnih gasova iz velikih postrojenja za sagorijevanje, kao što su rafinerije, te postrojenja koja vrše proizvodnju električne energije.