biznis
0

Irak u februaru izvozio 2,202 miliona barela na dan

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Irački izvoz nafte je u februaru porastao na najviši nivo još od savezničke invazije 2003. godine, zahvaljujući ponovnom pokretanju izvoza tog energenta iz poluautonomnog regiona Kurdistana na sjeveru Iraka, izjavio je direktor iračke Državne organizacije za prodaju nafte Falah Al Amiri.

On je iznio podatak da je Irak prošlog mjeseca u prosjeku izvozio 2,202 miliona barela nafte na dan prema 2,161 milion barela iz januara, a pošto je prosječna cijena barela iznosila 97 do 98 dolara za barel, zvanični Bagdad je tokom februara prodajom nafte ostvario prihode veće od šest milijardi dolara, prenijela je agencija AP.

Irak, koji prihodima od "tečnog zlata" finansira veći dio budžeta, također je imao koristi od poskupljenja te sirovine izazvanog nasilnim protestima u Libiji, usljed kojih je proizvodnja nafte u toj članici Organizacije zemalja izvoznica nafte prepolovljena.

Povećanje proizvodnje najvažnije energetske sirovine je od ključne važnosti za Irak koji je, iako posjeduje četvrte po veličini potvrđene zalihe nafte, ima problema da obnovi svoj naftni sektor nakon višegodišnjih ratova, sankcija, zapuštanja, a u posljednje vrijeme i sabotaža.

Loša sigurnosna situacija i tenzije između centralne vlade u Bagdadu i Kurda na sjeveru usporavaju oporavak iračke naftne industrije.