Igor Radojičić
0

"Inzko zadire u vlasničke odnose"

SRNA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas da novonastala situacija u vezi sa "Elektroprenosom BiH" predstavlja potencijalno zadiranje u vlasničke odnose koji su svetinja na Zapadu.

"Ne može se dekretom nikome oduzeti vlasništvo i dati nekom drugom. Neka pokušaju u svojim zemljama napraviti da od jedne kompanije, čak i javne, oduzmu vlasništvo i daju nekom drugom. Svaki sud će ih oboriti i javno će ih proglasiti komunistima koji vrše nacionalizaciju", ocijenio Radojičić.

Radojičić  smatra   da su  posljednji potezi visokog predstavnika potpuno nepotrebni i neprihvatljivi i da vraćaju OHR  u vrijeme kad je nametao desetine odluka,   a ne u vrijeme transformacije u Kancelariju  specijalnog predstavnika EU.

On je  novinarima rekao    da su u Banjaluci u toku sastanci  najviših  funkcionera  i predstavnika ovog entiteta   u   organima u BiH, koji će se   oglasiti    zajedničkom izjavom u vezi sa   situacijom  nastalom nakon   18. septembra   kada je   visoki predstavnik Valentin Inzko   nametnuo   osam zakona.     

"Riječ je   o početku nove političke krize u BiH. U to sam potpuno siguran", rekao je Radojičić. 

On je naglasio da su  rješenja nekih  pitanja,    kao na primjer  državljanstva   građana Brčko distrikta,    već bila  dogovorena  i da je trebalo da uđu u redovnu parlamentarnu procedru,  pa su   stoga  nematanja bila potpuno nepotrebna. 

  Visoki predstavnik Valentin Inzko objavio je 18. septembra  da je nametnuo set zakona koji će omogućiti zaključenje supervizije nad distriktom Brčko do 15. novembra ove godine.
Nametnuti zakoni odnose se na pitanja promjene  državljanstva građana distrikta, snabdijevanje strujom i na podjelu sredstava od sukcesije bivše SFRJ.	 

 Inzko je istog dana  donio odluku  kojom se članovima Upravnog odbora "Elektroprenosa BiH"  nalaže da bez odlaganja imenuju generalnog direktora ovog preduzeća.