{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inžinjeri aviosaobraćaja upozoravaju: Bez BH Airlinesa nema ni bh. civilne avijacije

F
26.6.2015. u 11:23
129
54
Inžinjeri aviosaobraćaja upozoravaju: Bez BH Airlinesa nema ni bh. civilne avijacije
129
Inžinjeri aviosaobraćaja upozoravaju: Bez BH Airlinesa nema ni bh. civilne avijacije
Ukoliko bosanskohercegovačka aviokompanija "BH Airlines" bude ugašena, sve struke iz aviosaobraćaja sa ovog prostora gotovo bi zauvijek nestale. Bh. pilota, pratećeg osoblja i osoblja sektora održavanja ne bi više bilo, a time bi nestalo i profesionalno civilno zrakoplovstvo.
Na ovo su upozorili iz Udruženja inženjera saobraćaja i komunikacija BiH (UISKBiH) koje broji oko 1.000 članova, pojedinaca i institucija profesionalno angažiranih u oblasti saobraćaja, transporta i komunikacija, nakon što je otvorena mogućnost odlaska u stečaj ove aviokompanije.

Iz Udruženja su otvorenim pismom upozorili da ovakav način odnosa vlasti prema ovoj oblasti predstavlja gašnje bh. zrakoplovstva koje dugoročno može ugasiti jedno stručno i profesionalno i strateško zanimanje "profesionalnog pilota avijacije".

"To ne bi smjeli dozvoliti ni sebi niti drugima, a posebno imajući u vidu da je ovaj segment u vojnom sektoru također pri izumiranju", rečeno je u otvorenom pismu.

Kako su podsjetili, Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu u 1994. godini je započeo sa školovanjem inžinjera zračnog saobraćaja i transporta i to prvih 40 bh. kontrolora, prvih 20 bh. pilota i prvih 40 polaznika aviosaobraćajnog osoblja što je bio začetak edukacije ove vrste stručnjaka na bh. prostorima.

"Edukovani i osposobljeni kontrolori i piloti danas rade na cijelom bh. prostoru kao i na prostoru Evropske unije, a oni koji su ostali u BiH mogli su jedino raditi u BH Airlinesu kao kompaniji koja u sastavu ima letjelice civilne avijacije gdje piloti mogu razvijati svoje znanje i struku", podsjećaju iz Udruženja.

Također, u okviru BH Airlinesa koji je trenutno jedina domaća kompanija, pored upošljavanja pilota podrazumijeva i edukovano prateće osoblje i osoblje sektora održavanja aviona koji čine cjeloviti segment bh. civilnog zrakoplovstva.

Iz Udruženja su izrazili nadu da će biti volje i mogućnosti da se spasi što se spasiti može, jer BiH nije toliko bogata zemlja da bi mogla angažirati stručnjake iz ove oblasti iz inostranstva za svaki let i gašenje požara u BiH.

Otvoreno pismo uputili su državnom Ministarstvu transporta i komunikacija, Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH, Federalnoj vladi te Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: