{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Značajne investicije u energetsku efikasnost se nastavljaju

S
22.7.2016. u 16:21
37
2
Značajne investicije u energetsku efikasnost se nastavljaju
37
Značajne investicije u energetsku efikasnost se nastavljaju
U 3 kantona Federacije Bosne i Hercegovine u naredna tri mjeseca bit će investirano 5,48 miliona KM, što su ujedno i najveće investicije u ovoj oblasti u Bosni i Hercegovini.
Potpisivanjem ugovora sa izvođačima radova započele su nove investicije u okviru najvećeg projekta Svjetske banke u oblasti energetske efikasnosti u Bosni Hercegovini, (Bosnia energy Efficiency – BEEP). Naime, riječ je potpisivanju ugovora kojima započinje implementacija mjera energetske efikasnosti na ukupno 13 javnih objekata u Zeničko-Dobojskom kantonu, Unsko-Sanskom kantonu, te Kantonu Sarajevo.

Ugovori su potpisani u prostorijama Federalnog ministarstva prostornog uređenja, a tom prilikom Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić je izjavio: "Izvođači radova su domaće kompanije, koje upošljavaju domaći radni kadar, te također, u potpunosti angažiraju domaću građevinsku operativu. Uskoro nas očekuje i potpis ugovora za objekte u Hercegovačko-Neretvanskom kantonu koji će se također implementirati u ovoj godini, a u pitanju je 7 dodatnih javnih objekata."

Današnjim potpisivanjem ugovora i ukupnom investicijom od 5,48 miliona KM biće obuhvaćeno 11 obrazovnih ustanova i 2 zdravstvene ustanove.

"Ponosni smo što smo kompletirali pripremne aktivnosti i što možemo započeti radove na implementaciji mjera energetske efikasnosti. Radi se o do sada najvećim investicijama u ovoj oblasti u Bosni i Hercegovini. Uz višestruke koristi od energetske efikasnosti, istakao bih procijenjene uštede u troškovima za energiju koje iznose 35%, kao i kreiranje potpunog komfora u objektima u kojima će se provoditi mjere energetske efikasnosti", izjavio je Mustafa Čopelj, Voditelj projekta Svjetske banke za Federaciju BiH.

Izvođači radova su kompanije ITC Zenica, Džekos d.o.o. Sarajevo i Tehnograd Tuzla.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: