Velike investicije
227

Vlada Kantona Sarajevo traži investitore za tri projekta na konferenciji EBRD-a

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo na Godišnjoj skupštini Evropske banke za obnovu i razvoj (ERBD) tražit će investicije za tri projekta.

To su, kako je potvrdio premijer Kantona Sarajevo Edin Forto na današnjoj pres-konferenciji, inovacijsko- tehnološki park na Šipu, edukacioni i rekreacioni eko kamp na Bijambarama i privatizacija hotela Igman.

"Konferencija EBRD-a je odlična prilika da prezentiramo ove projekte. Da bi postali uspješna sredina, moramo postati uspješna poslovna destinacija", kazao je Forto.

Ključan strateški projekt za Vladu u narednom periodu je „Biznis zona Šip“, odnosno izgradnja inovacijsko- tehnološkog parka na području Šipa, gdje bi bile smještene sve IT kompanije iz Sarajeva.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Za to smo pripremili sve, te nam jedino nedostaje investitor. Radi se o projektu koji predviđa oko 85.000 kvadratnih metara kombinovane gradnje", rekao je direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić.

Ministar finansija KS Amel Kovačević ocijenio je da je Evropska banka za obnovu i razvoj pouzdan partner Vladi Kantona Sarajevo.

"Ponosni smo što se ova konferencija događa u Sarajevu, gdje će doći više od 2.000 stručnjaka i donosioca odluka u finansijskom sektoru. Kao njihovi domaćini želimo skrenuti pažnju i na druge sadržaje u gradu poput prirodnih ljepota i kulturno-historijskog naslijeđa", dodao je Kovačević.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta osvrnuo se da trenutno sa EBRD-om Vlada ima aktuelna dva projekta koji se tiču cestovne infrastrukture i javnog prijevoza.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Oni su faktički u završnoj fazi, te u ovoj godini očekujemo potpisivanje ugovora o tim projektima. Planiramo pokrenuti rekonstrukciju cijele pruge od Marijin Dvora do Ilidže, što iznosi 26 km u oba smjera, kao i kupovinu novih tramvaja i trolejbusa. Na taj način kompletan aranžman sa EBRD-om oko javnog prijevoza trebao bi iznositi oko 35 miliona eura. Drugi projekt tiče se prve transverzale i tu imamo dogovor od 38 miliona eura za gradnju tunela Kobilja Glava", kazao je Šteta.

Za potencijalne investitore Vlada KS pripremila je brošuru "Investirajte u Kanton Sarajevo".