|

Vlada FBiH pokreće one-stop shop servis: Investitori idu tamo gdje je manje prepreka

Vlada FBiH pokreće one-stop shop servis: Investitori idu tamo gdje je manje prepreka
28
Piše: S. H.
18.12.2015. u 20:59
31
komentara
28

dijeljenja
Vlada FBiH pokreće one-stop shop servis: Investitori idu tamo gdje je manje prepreka Foto: Klix.ba
One-stop shop je servis koji podrazumijeva pružanje svih usluga vezanih za pokretanje poslovne aktivnosti na jednom mjestu. Upravo je Vlada FBiH u ažuriranom Akcionom planu za provedbu Reformske agende, na nedavno održanoj sjednici najavila pokretanje jednošalterskog sistema registracije poslovnih subjekata.
Svi pokazatelji jasno govore da BiH gubi milione KM investicija zbog komplikovanog i dugotrajnog procesa registracije poslovnih subjekata. Na osnovu podataka Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), u FBiH procedura registracije preduzeća zakonski traje 5 dana, međutim praksa ukazuje na znatno duže rokove, tako da zbog tehničkih poteškoća kompletna procedura može potrajati od 30 do 45 dana.

U Republici Srpskoj ta procedura je dosta kraća, tako da postupak registracije pri Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge Banja Luka (APIF) traje 3 dana od uredne predaje dokumenata.

Nužnost hitnih reformi u toj oblasti je neminovna, jer je neophodno stvoriti pretpostavke za brže pokretanje biznisa na cijeloj teritoriji BiH. Iako nije bilo predviđeno prvobitnim Akcionim planom, na jednoj od posljednjih sjednica Vlada FBiH u Reformsku agendu uvrstila je između ostalog i aktivnost o pokretanju tzv. one-stop shopova, koji će u narednom periodu biti otvoreni u svim općinama u FBiH.

Radi se o specijalizovanoj službi koja će investitorima na jednom mjestu u kratkom roku osigurati sve neophodne dozvole za registraciju biznisa.

"Uvođenjem one-stop shopova, odnosno jednošalterskog sistema registracije preduzeća uveliko se olakšava i skraćuje procedura pokretanja poslovne aktivnosti, uvodi se moderan pristup rješavanju poslovnih procedura, i time se postaje konkurentniji. One stop-shop je praksa koja odavno postoji u zapadnoj Europi, a uvode je i zemlje regiona. Implementacijom takvog sistema na nivou BiH doprinijelo bi se konkurentnosti i atraktivnosti poslovnog okruženja u zemlji", ističu u FIPA-i.

Republika Srpska je još prije dvije godine pokrenula jednošalterski sistem registracije poslovnih preduzeća osnivanjem Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge Banja Luka (APIF) i sada firme umjesto za 23 dana, mogu registraciju obaviti za samo tri dana. Tako je u protekle dvije godine na području RS-a registrovano 24 posto novih preduzeća, u odnosu na raniji period.

Iz APIF-a za narednu godinu najavljuju i elektronsku registraciju preduzeća, potvrdila je to direktorica te agencije Jelena Ćetković.

"Praksa i iskustvo su pokazali da strani investitori idu tamo gdje je lakše pokrenuti poslovnu aktivnost i gdje im se nude bolji uvjeti privređivanja. Stoga se može zaključiti da u trenutnim okolnostima i uvjetima interes za ulaganje u BiH opada", istakli su za Klix.ba iz FIPA-e.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...