Investicije
1

Vijeće ministara usvojilo Program javnih investicija institucija BiH vrijedan 1,8 milijardi KM

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, usvojilo je Program javnih investicija/razvojno-investicioni program institucija Bosne i Hercegovine 2017 – 2019.

Program javnih investicija/Razvojno-investicioni progam institucija BiH za period 2017 - 2019. godine sadrži podatke o 261 projektu u ukupnoj vrijednosti od milijardu i 809,48 miliona KM.

Od toga se milijarda i 434,15 miliona KM odnosi na ulaganja u kapitalne projekte, a 375,33 miliona KM na ulaganja u institucionalne projekte. Vrijednost projekata koji izravno doprinose socioekonomskom razvoju, i koji su svrstani u Razvojno-investicioni program iznose milijardu i 205,26 miliona KM, a vrijednost ostalih projekata iznosi 604,22 miliona KM.

Ukupna vrijednost projekata u provedbi iznosi milijardu i 375,65 miliona KM. Projekti u provedbi finansiraju se iz domaćih sredstava, putem budžeta, granta i vlastitih sredstava te iz ino sredstava, putem zajma i granta.

Okvirni budžet 950 miliona KM

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, odobrilo je Dokument okvirnog budžeta (DOB) institucija Bosne i Hercegovine za period od 2017. do 2019. godine, koji predstavlja preliminarni nacrt budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2017. godinu, zajedno s okvirnim planovima za sljedeće dvije godine.

Dokument okvirnog budžeta će biti od pomoći kako Vijeću ministara BiH, tako i institucijama BiH za planiranje politika prioriteta i programa potrošnje koji će biti konzistentni s odobrenim srednjoročnim makroekonomskim i fiskalnim okvirom. Prema DOB-u, ukupni nivo rashoda institucija BiH, isključujući servisiranje vanjskog duga, iznosi 950 miliona KM na godišnjem nivou za sve tri godine, a izdvajanje indirektnih poreza s Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje iznosi 750 miliona KM, što je na nivou budžeta za 2016. godinu.

Osiguran novac za izgradnju više dionica na koriodoru 5C

Vijeće ministara prihvatilo je više pojedinačnih inicijativa Ministarstva finansija i trezora radi zaključivanja dva sporazuma i tri ugovora kojima se osiguravaju finansijska sredstva za izgradnju nekoliko dionica/poddionica na Koridoru Vc u dužini od oko 30 kilometara.

Riječ je o inicijativama za zaključivanje Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke Koridor Vc – tunel Kvanj – Buna, vrijednog 100 miliona eura; Sporazuma o zajmu između OFID – OPEC Fonda za međunarodni razvoj i Bosne i Hercegovine za Projekt „Koridor Vc - poddionica Vranduk – tunel Zenica“, vrijednog 49 miliona eura; Kreditnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj, za finansiranje izgradnje autoceste na Koridoru Vc, dionica Nemila – Donja Gračanica, poddionica Nemila – Vranduk, vrijednog 36 miliona eura; Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke Koridor Vc – tunel Zenica, vrijednog 76 miliona eura; te Ugovora o zajmu (Projekt Koridor Vc – Svilaj – Odžak – II faza) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, vrijednog 40 miliona eura.