101 milion eura
45

Utvrđen Prijedlog ugovora o finansiranju izgradnje autoceste Zenica Sjever na koridoru 5C

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o finansiranju (Koridor 5C Zenica Sjever) između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke (EIB), vrijedan 50 miliona eura.

Projekt se odnosi na izgradnju nove dionice autoceste duge 2,8 km, planirane brzine od 120 km/h, sa 2x2 trake i zasebnim 9.20 metara širokim kolnicima, uključujući i tunel dug 2,4 km i pripadajuću strukturu između Ponirka i Vraca u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Riječ je o dionici autoceste u Zeničko-dobojskom kantonu na Panevropskom koridoru 5C koji povezuje Mađarsku i Hrvatsku s Bosnom i Hercegovinom.

Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda, sa alokacijom na Federaciju BiH.

Ukupna vrijednost projekta je 101 milion eura, od čega kredit EIB-a iznosi 50 miliona eura, kredit EBRD-a 26 miliona eura, investicijski grant WBIF-a l5,9 miliona, a vlastita sredstva Federacije BiH i JP Autoceste 9,1 milion eura.

Prijedlog ugovora sa osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora.