Kapitalni projekat
199

U Novom Sarajevu počela izgradnja Centra za sport i rekreaciju "Vinko Šamarlić"

B. R.
Rušenje stare građevine na lokaciji budućeg Centra "Vinko Šamarlić" (Foto: Općina Novo Sarajevo)
Rušenje stare građevine na lokaciji budućeg Centra "Vinko Šamarlić" (Foto: Općina Novo Sarajevo)
Nakon dvije godine administrativnih i drugih aktivnosti, počela je izgradnja Centra za sport i rekreaciju "Vinko Šamarlić" koji su u Općini Novo Sarajevo istakli kao najzahtjevnijim kapitalnim projektom općine.

Kako su saopćili iz Općine Novo Sarajevo, srušena je bivša zgrada Strelišta i u toku je saniranje klizišta. Do sada su se izvodili i vanjski radovi - sanacija postojećeg sportskog igrališta, uređenje pješačkih staza i pristupnog puta, krčenje i čišćenje rastinja, uređenje prostora za parkiranje, sadnja drveća i ukrasnog grmlja i slično.

Projekat će se realizirati fazno. Očekuje se da će krajem godine biti izdata građevinska dozvola da bi se osigurala sredstva za rekonstrukciju postojećih građevina, u kojima će biti smještene službe koje djeluju u okviru Civilne zaštite, edukativni centar, ali i najvažnije Spomen soba posvećena Vinku Šamarliću i Šemsi Baručiji.

Planirana je i izgradnja parka koji će imati sve prateće sadržaje i modernu komunalnu infrastrukturu, urbanu opremu sa spravama za fitness i dječiju igru. Građani Velešića i okolnih naselja dobit će pet hektara veliku savremenu sportsko-rekreativnu zonu gdje će moći provoditi slobodno vrijeme i uživati u različitim aktivnostima i sadržajima, saopćili su iz Općine Novo Sarajevo.