Mesna industrija
169

U Iijašu otvoren prvi bh. pogon za obradu pilećih nogica

Klix.ba
U Ilijašu je otvoren prvi bh. pogon za obradu pilećih nogica društvenog biznisa Axis d.o.o.

Mladi poduzetnik Ensar Perčo pokrenuo biznis koji vodi na dva kontinenta, sirovinu otkupljuje od regionalnih mesnih industrija, a izvozi u Vijetnam, Kinu i druge azijske zemlje.

Inače, osnovan je zajedničkom investicijom Fondacije Mozaik i australijskog partnera Standard & Partners Ltd.

“U zemljama Dalekog istoka, pileće nogice su veoma popularne u ljudskoj ishrani iako je to nama malo čudno. Mi jedemo meso, a oni nogice i ligamente. Tu sam vidio svoju priliku i dobio ideju kakav biznis želim da pokrenem. Umjesto što uništavamo i bacamo dijelove pileta kao otpad, možemo ga preraditi i izvoziti tamo gdje se on koristi”, rekao je Perčo.

Na ovom događaju koji naglašava važnost uključivanja svih institucija i drugih aktera u aktivan doprinos i poticaj samozapošljavanju mladih osoba u Bosni i Hercegovini, obratila se i ambasadorica Švicarske Andrea Rauber Saxer.

"Sretni smo što je Švicarska dio uspješnih priča poput ove. Poduzetništvo je duboko ukorijenjeno u švicarskom društvu i raduje nas što poduzetnički duh raste i među mladima u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da ćemo svjedočiti sve više i više ovakvih pozitivnih priča iz Bosne i Hercegovine”, poručila je švicarska ambasadorica u BiH.