Investicije
45

U Goraždu počela realizacija milionskog projekta

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Uklanjanjem zgrade u ulici Kulina bana u Goraždu počeo je projekat "Goražde - zona unaprijeđenog poslovanja“ vrijedan 540.000 eura. Nakon rušenja zgrade počinje gradnja nove u kojoj će biti sjedišta obrtničkih i turističkih udruženja, a ovaj dio grada bi trebao izgledom i sadržajima podsjećati na staru čaršiju.

Projekat "Goražde - zona unaprijeđenog poslovanja“ Obrtnička komora BPK realizuje uz pomoć Evropske komisije i Oxfama, a partneri su Općina i Vlada BPK Goražde.

"Na mjestu stare zgrade će autentično biti sagrađena nova. Izvođač je GPD Drina, a useljenje u nove prostorije obrtnici očekuju već za šest mjeseci“, kazao je Ahmed Popović, predsjednik Obrtničke komore BPK Goražde, dodajući da je izgradnja novog objekta samo dio planiranih aktivnosti u ukupnom projektu.

Ovo je projekat koji bi trebao potrajati još dvije godine, a sigurno je da će se nakon podizanja nove zgrade, u kojoj će biti smještena sjedišta obrtnika, turističke zajednice i drugih, nastaviti i naredne godine.

Podsjetimo, predstavnik Oxfama Rasim Tulumović ranije je kazao kako će implementacija projekta trajati 28 mjeseci, te da se on sastoji iz četiri komponente čiji je cilj poboljšanje poslovnog okruženja u Goraždu.

"Komponente su vezane za rekonstrukciju i otvaranje Kuće starih zanata u Goraždu, Biznis servis centra i jedne konferencijske sale, odnosno trening centra. Planirana je djelimična rekonstrukcija ulice u tom dijelu grada kako bi se omogućilo obrtnicima da poboljšaju svoje poslovanje. Također se radi o nizu partnerskih inicijativa koje ćemo skupa raditi, a predviđeno je i povezivanje sa Italijom posredstvom agencije Informest kao partnera, tako da ćemo biti u prilici njihove eksperte viđati ovdje. Oni će nam prenositi određena iskustva kroz obuke i mi se nadamo da će sve ovo dovesti do toga da se poveća i kapacitet Goražda da privuče nove fondove EU. U narednih 28 mjeseci Goražde može iskoristiti ovu šansu da stvori preduslove za mnogo novih projekata“, rekao je Tulumović.