Uzimaju kredit
0

Tuzlanska vlada se zadužuje 20 miliona KM, žele graditi nove zgrade policije i sudova, uz rekonstrukciju objekta SodaSo

A. K.
Među projektima je i rekonstrukcija zgrade SodaSo (Foto: A. K./Klix.ba)
Među projektima je i rekonstrukcija zgrade SodaSo (Foto: A. K./Klix.ba)
Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je rebalans budžeta za ovu godinu koji je veći za skoro skoro šest miliona KM u odnosu na inicijalni. S druge strane, konkretizovana je i aktivnost kreditnog zaduženja u iznosu od 20 miliona KM u cilju realizacije kapitalnih projekata.

Naime, na posljednjoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je utvrdila prijedlog izmjena i dopuna kantonalnog budžeta za 2023., kao i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta za ovu godinu. Ovim izmjenama budžet TK za 2023. godinu iznosit će 683.625.963 KM, što je za 5.700.899 KM ili 0,84 posto više u odnosu na inicijalni.

"Ono što je najznačajnije jeste da se ovim izmjenama planira realizacija ranije najavljenih aktivnosti Vlade TK. Na potrošačkoj jedinici Ministarstva zdravstva, planirano je 300.000 KM za prvu fazu adaptacije i opremanja Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju na Klinici za psihijatriju UKC-a Tuzla te 604.000 KM za adaptaciju dijela Klinike za ginekologiju i akušerstvo", naveli su iz Vlade TK.

Za plaćanje pruženih zdravstvenih usluga neosiguranim osobama je planirano 200.000 KM, a za rekonstrukciju prostorija na Klinici za bolesti uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata 30.000 KM.

"Također, povećana su sredstva na potrošačkoj jedinici Međunarodni aerodrom Tuzla, i to u iznosu od 2,5 miliona KM kao subvencije za avio linije. Planirano je i 143.524 KM Kantonalnoj upravi za šumarstvo, za finansiranje troškova izvedbenih projekata šumsko-uzgojnih radova Javnog preduzeća Šume Tuzlanskog kantona, kao i povećanje od 85.000 KM na potrošačkoj jedinici podrška povratku prognanih osoba za realizaciju projekta u povratničkim gradovima/općinama", pojašnjeno je.

Dokumentom je i konkretizovana aktivnost ranije planiranog kreditnog zaduženja kantona u iznosu od 20 miliona KM. kako su istaknuli, Vlada planira intenzivirati kapitalne investicije na području TK kroz povoljno kreditno zaduženje kod Razvojne banke i to finansiranjem investicijskih projekata.

"Riječ je završetku izgradnje zgrade Policijske uprave Tuzla sa 1.500.000 KM, izgradnji zgrade Policijske uprave Živinice sa 3.000.000 KM, izgradnji zgrade Općinskog suda u Lukavcu sa 3.000.000 KM, izgradnji zgrade Općinskog suda u Živinicama sa 3.000.000 KM, rekonstrukciji zgrade Vlade Kantona sa 5.000.000 KM te izgradnji, adaptaciji, opremanju i vanjskom uređenju kampusa Univerziteta u Tuzli sa 4.500.000 KM", naveli su iz Vlade TK.

S tim u vezi, Vlada TK je utvrdila i prijedlog odluke o kreditnom zaduženju Tuzlanskog kantona kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine, kojom bi trebala da donese Skupština TK i kojom bi se odobrilo, spomenuto zaduženje Tuzlanskog kantona u iznosu od 20 miliona KM, a u svrhu finansiranja kapitalnih projekata na području Tuzlanskog kantona.

Prijedlozi izmjena i dopuna budžeta za 2023. godinu, kao i zakona o izvršenju Budžeta za 2023.godinu su upućeni Skupštini TK na dalje postupanje, o čemu će se govoriti u ponedjeljak.