Iznos od 11 miliona KM
10

Tuzla u izbornoj godini podiže kredit za uređenje stadiona, mostova, raskrsnice i puteva

A. K.
Sjedište Gradske uprave Tuzle (Foto: A. K./Klix.ba)
Sjedište Gradske uprave Tuzle (Foto: A. K./Klix.ba)
Koncem iduće godine u Bosni i Hercegovini će biti održani lokalni izboru u okviru kojih će građani birati nove načelnike, odnosno gradonačelnike te članove lokalnih vijeća. Tako će biti i u Tuzli, koja se u izbornoj godini zadužuje za 11,1 miliona KM kod Razvojne banke Federacije BiH.

Naime, na posljednjoj sjednici Kolegija gradonačelnik Tuzle, razmatran je prijedlog budžeta za iduću godinu, u iznosu od 82.691.597,47 KM. kako navode iz lokalne administracije, budući budžet odražava snažan fokus na investicije, razvoj i socijalnu podršku, s ciljem poboljšanja kvaliteta života građana.

"Budžet se sastoji od različitih izvora prihoda, među kojima se ističu budžetski prihodi (59.793.545,04 KM), vlastiti prihodi (3.105.864,61 KM), prihodi od prodaje imovine (330.000,00 KM) te prihodi od kredita (11.860.875,91 KM). Uz to, iskazan je suficit od 7.601.311,94 KM, proizašao iz procijenjenih više ostvarenih prihoda nad rashodima za 2023. godinu. Budžet je usmjeren na razvoj investicijskih projekata, posebno u komunalnoj infrastrukturi, ekonomskom razvoju i podršci socijalno ugroženim kategorijama građana", navode iz Gradske uprave Tuze.

Najznačajnije uvećanje sredstava dolazi od planiranog kreditnog zaduženja u iznosu od 11,1 milion KM kod Razvojne banke Federacije BiH. Prijedlog Odluke o kreditnom zaduženju usvojen je na sjednici kolegija gradonačelnika, a ona će sada biti dostavljena Gradskom vijeću na dalje postupanje.

"Grad Tuzla planira koristiti kreditna sredstva za sanaciju putne infrastrukture, rekonstrukciju raskrsnice, sanaciju vodovodne i kanalizacione mreže te projekte vezane za sportski objekat Tušanj i sanaciju mostova Pasarela i Kipovi", istaknuto je nakon sjednice kolegija gradonačelnika Tuzle.

Također, Gradska uprava Tuzle planira osigurati dodatna sredstva i za različite oblasti, poput kulture, sporta, mladih te socijalne zaštite. Posebno je naglašeno povećanje izdvajanja za socijalno ugrožene kategorije građana, tako da je u budžetu za 2024. godinu planiran ukupan iznos od 2.888.000 KM, što čini 3,5 posto ukupnog budžeta.

"Ukupna povećanja u budžetu Tuzle, u odnosu na prethodnu godinu, iznose 19.290.197,47 KM, što čini 19,86 posto više u odnosu na procijenjene rashode u 2023. godini. Za komunalnu infrastrukturu ukupno je planirano 47,12 posto sredstava. Uvećana su i sredstva za podršku poduzetništvu i poljoprivredi i planirana su u ukupnom iznosu od preko 770.000 KM", dodano je.

Kako je zaključeno, Tuzla planira nastaviti i s provođenjem projekata i aktivnosti usmjerenih ka razvoju grada, poboljšanju životnih uslova građana te pružati podršku onima kojima je to najpotrebnije, tako da je predloženi Budžet investicijski, razvojni i socijalni.