Atraktivna lokacija
76

Tuzla dobija još jedan gradski centar: Počela izgradnja prvog objekta u cjelini Stupine-Ušće

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Na jednoj od najatraktivnijih gradskih lokacija u Tuzli, u naselju Stupine, počela je izgradnja savremenog stambeno-poslovnog objekta Ušće. Gradnju objekta koji će biti funkcionalan za dvije godine počela je tuzlanska firma Tim gradnja, a vrijednost cjelokupne investicije je blizu 20 miliona konvertibilnih maraka.

Površina parcele iznosi blizu 14.500 kvadratnih metara, od čega je 11.500 korisnog prostora, a objekt će se sastojati od dvije lamele I-2 i I-3 različite spratnosti, poslovnih etaža i podzemnih garaža s više od 130 stambenih jedinica, devet poslovnih prostora te unutrašnjih parking mjesta.

"Lamela I-2 je s 15 spratova plus potkrovlje, dok je lamela I-3 s osam spratova. Ispod obje lamele u prizemlju su predviđeni poslovni prostori različite veličine i namjene. Također, predviđena su i dva nivoa garaža koje će se nalaziti ispod objekta", rekao je za Klix.ba direktor firme Tim gradnja Edin Dedić.

Energetski efikasan objekt

Prilikom izgradnje objekta koji se nalazi u prostornoj cjelini Stupine-Ušće posebna pažnja posvećena je visokoenergetskim uštedama.

"Radi se o malom koeficijentu prolaznosti toplote, odnosno velikim faktorima uštede na energiji. Vodili smo računa da bude veoma kvalitetna vanjska stolarija na kompletnom objektu, a fasada i vanjski zidovi će biti termo izolovani, tako da se gradnja objekta vrši u skladu sa svim novim trendovima", naglasio je Dedić.

Prema projektu, završetak radova predviđen je za 24 mjeseca, a Dedić ističe da zainteresiranost kupaca već postoji. U prilog tome ide i činjenica da je dosad izvršena rezervacija i prodaja više od 25 posto kapaciteta.

Veličina stanova se kreće od 35 do 146 kvadratnih metara, dok će svi zainteresirani za jedan kvadratni metar morati izvdojiti od 1.850 do 2.150 KM u zavisnosti od veličine, spratnosti i orijentacije stana.

Kada j riječ o poslovnim prostorima, njihova veličina je od 28 do 550 kvadratnih metara.

Novi gradski centar

Inače, ovaj objekt pripada novom regulacionom planu Stupine-Ušće u kojem je predviđena izgradnja nekoliko stambeno-poslovnih objekata.

Prostorna cijelina Stupine–Ušće definisana je kao stambeno-poslovna zona s funkcijama centra, a izgradnja i uređenje ovog prostora imaju izuzetan značaj za budući razvoj grada, s obzirom na to da predstavlja svojevrsnu urbanističku interpolaciju u već formirane gradske kvartove naglašenog stambenog karaktera te osigurava sve poslovne i društvene sadržaje neophodne za optimalno funkcionisanje novog gradskog centra.

Urbanističku postavku većeg dijela ove cjeline karakteriše blokovski sistem građenja. Objekte koji formiraju blok čine jedna ili više lamela različitih horizontalnih i vertikalnih gabarita i namjena.

U okviru planiranih lamela generalno su na nivou prizemlja i prvog sprata planirani poslovni sadržaji, dok su na višim spratovima planirani stambeni prostori.

Saobraćaj u mirovanju će biti osiguran planiranom izgradnjom površinskih, odnosno nadzemnih parkirališta, izgradnjom parking prostora u suterenskim i podzemnim etažama objekata te relizacijom platoa za parkiranje iznad regulisanog korita rijeke Jale.