Održan sastanak
0

Turski investitor zainteresovan za otvaranje pogona tekstilne proizvodnje u općini Centar

Klix.ba
Uprava firme Ecocomfort d.o.o. Zenica uputila je na adresu Općine Centar pismo namjere o ulaganju na području ove sarajevske općine i proširenju proizvodnih pogona za preradu tekstila. Tim povodom u Općini Centar održan je sastanak sastanak s ciljem upoznavanja sa poslovnim prijedlogom koji je ponudila uprava pomenute firme u čije ime je sastanku prisustvovao vlasnik Behzat Pala iz Turske.

Na sastanku je istaknuto da je Općina Centar zainteresovana za bilo koju vrstu saradnje kada je riječ o pokretanju proizvodnje i stvaranju nove vrijednosti kao i novom zapošljavanju.

"Bit ću jako sretan da čujem poslovne ideje naših prijatelja iz Turske i mislim da bi mogli ponuditi neka kvalitetna rješenja. Jako smo zainteresovani da uvezujemo i jačamo poslovne, kulturne, finansijske i ekonomske veze sa našim prijateljima iz ove države. Za ovu lokalnu zajednicu su posebno interesantni potencijalni investitori koji će svojim ulaganjem otvoriti nova radna mjesta", kazao je Nedžad Ajnadžić načelnik Općine Centar.

Behzat Pala, vlasnik kompanije Ecocomfort d.o.o. je domaćinima u Općini Centar predstavio svoje dugogodišnje iskustvo stečeno radom u tekstilnoj industriji. Prošle godine je u Zenici otvorio novi proizvodni pogon u kojem zapošljava 40 ljudi, a cilj je 350 novozaposlenih. U otvaranje ovih pogona je uloženo oko 750.000 eura. Za proširenje proizvodnih kapaciteta ove firme potreban je prostor površine od 1.000 do 2.000 kvadratnih metara u Centru gdje bi, nakon šestomjesečne obuke, odmah bilo zaposleno 40 ljudi sa tog područja.

"Za našeg investitora iz Turske odmah možemo ponuditi nekoliko prostora do 500 metara kvadratnih, kao što je u Ulici Husrefa Redžića koji će biti obnovljen i u funkciji od maja ove godine, zatim u Poljoprivrednoj zadruzi Centar na Nahorevu, kao i neke prostore u okviru kompleksa stadiona Asim Ferhatović Hase na Koševu. Osim toga, Općina Centar može jednu godinu finansirati doprinose za sve novouposlene u ovoj firmi, te ukoliko se projekat pokaže uspješan spremni smo ponuditi i nekoliko lokacija za gradnju novog objekta za otvaranje pogona tekstilne industrije", objasnio je Ajnadžić.

Današnjem sastanku su također prisustvovali predstavnici firme Akel Conslulting d.o.o. Sarajevo Hakan Bogoclu i Amela Limani, savjetnik načelnika za investicije Mustafa Resić, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Vahid Bećirević, kao i predstavnici općinske Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj.